Τριμερής συνεργασία JTI, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Δήμου Μύκης Ξάνθης για την αγροτική ανάπτυξη της ορεινής Ξάνθης

Τη συνεργασία τους για την εκπόνηση ερευνητικού έργου και σχετικής μελέτης για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων του Δήμου Μύκης της ορεινής Ξάνθης επισημοποίησαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο ομώνυμος Δήμος και η JTI, υπογράφοντας το μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασίας.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του Δήμου και κατ’ επέκταση στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας η οποία βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στόχος της ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδατικού δυναμικού είναι η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και η βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής καπνού καθώς και της δυνατότητας παραγωγής εναλλακτικών καλλιεργειών στην περιοχή.

Το σύμφωνο συνεργασίας για την εκπόνηση του ερευνητικού έργου και της σχετικής μελέτης υπέγραψαν στην έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά και η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της JTI κα. Πέγκυ Δόριζα.

Ο κ. Καραμπίνης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία αυτή, καθώς σήμερα έμπρακτα αποδεικνύουμε την εξωστρέφεια και τη στήριξη του Ιδρύματος μας στους μεγάλους παραγωγικούς φορείς όπως η JTI, καθώς και σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμος Μύκης. Το Πανεπιστήμιο μας μετατρέπεται σε όχημα έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής».

Ο Δήμαρχος Μύκης, κ. Τζεμήλ Καπζά, απηύθυνε ευχαριστίες προς την JTI για τη σημαντική πρωτοβουλία χρηματοδότησης της μελέτης για ένα έργο τόσο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε δε ότι στόχος του Δήμου είναι, με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, να ενταχθεί το έργο αυτό σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πολύ σύντομα να υλοποιηθεί.

Από την πλευρά της JTI, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της εταιρείας, κα. Πέγκυ Δόριζα, υπογράμμισε: «Υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για τέτοιου τύπου παρεμβάσεις που δίνουν λύση σε πραγματικά προβλήματα, από τη στιγμή που υπάρχει πρόθεση για ουσιαστική συνεργασία».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρύτανης Αν. Καθηγητής Φώτης Μάρης, ο Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Σ.Ε.Κ.Ε. και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, καθώς και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της JTI κα Μάη Σαμούρκα.

Το ερευνητικό έργο και η σχετική μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Μετάβαση στο περιεχόμενο