Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για ενίσχυση της ρευστότητας

Στην προσδοκώμενη ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά «επενδύονται» στην παρούσα φάση οι περισσότερες ελπίδες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας

 

 Στην προσδοκώμενη ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά «επενδύονται» στην παρούσα φάση οι περισσότερες ελπίδες για την στήριξη τηςεπιχειρηματικότητας.

 

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τις συζητήσεις της Voria.gr με στελέχη του Συνδέσμου Βιομηχάνων που επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω».

Στην παρούσα φάση, τρεις είναι οι λόγοι που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν, μετά από τις ενημερωτικές συναντήσεις που γίνονται με τραπεζίτες τα τελευταία 24ώρα.

Συγκεκριμένα:

α) Η αισιοδοξία στηρίζεται κυρίως στην προοπτική μιας 2ετίας χαμηλών επιτοκίων που διαφαίνεται στον ορίζοντα, με βάση και τα σήματα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

β) Επικουρικά, προς αυτή την κατεύθυνση, θα λειτουργήσει και το γεγονός ότι πολλές από τις γύρω αναδυόμενες αγορές τελούν υπό κατάρρευση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν διακρίνονται για τις …καλές τους προοπτικές. Η περίπτωση της τουρκικής είναι χαρακτηριστική. Παρά το γεγονός ότι κάνει προσπάθειες να κρατηθεί και εν πολλοίς δείχνει να τα καταφέρνει, έχει χάσει το μομέντουμ μεταξύ των ξένων αναλυτών κι αυτό αρκεί για να προδιαγράψει το μέλλον της, για όσους ξέρουν.

γ) Αν σε όλα τα παραπάνω έρθει να προστεθεί και η πρόβλεψη για την υποχώρηση του ευρώ, προς το τέλος του χρόνου, τότε και η εκτίμηση για την ενίσχυση των εξαγωγών θα κερδίσει έδαφος. Και κατά συνέπεια και η πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη όλης της Ευρωζώνης, από το 2015. Αυτά τουλάχιστον είναι τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν και ισοφαρίζουν το ισοζύγιο των εντυπώσεων στο εσωτερικό…

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=185835

Μετάβαση στο περιεχόμενο