Συναγερμός στην αγορά για ελλείψεις προϊόντων λόγω των capital controls

Σήμα κινδύνου για ελλείψεις προϊόντων το επόμενο διάστημα εκπέμπει η αγορά λόγω της ασφυξίας που προκαλούν τα capital controls. Οι εισαγωγές γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς, παρά τα πρόσφατα μέτρα που

 

χαλάρωσαν σε κάποιο βαθμό τον ασφυκτικό κλοιό από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με τους επιχειρηματίες να λένε ότι «η ζημιά έχει ήδη γίνει και απλώς επιχειρείται η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων».

Η βιομηχανία θεωρεί σχεδόν βέβαιη την ύπαρξη ελλείψεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση η Ελλάδα εισήγαγε προϊόντα αξίας μεγαλύτερης των 3,5 δισ. ευρώ και τώρα η αξία των εισαγωγών φτάνει μετά βίας το μισό δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων έως τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν μόνο στο 7% του αριθμού και στο 10,5% της αξίας των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί, αναφέρει το Βήμα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο. «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ψωμί τον Αύγουστο» υποστηρίζουν στο Βήμα παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το 75%-80% του σταριού για αλευροποίηση/παρασκευή ψωμιού είναι εισαγόμενο.

protothema.gr