Νέα σχέδια για διασύνδεση ταμειακών μηχανών επιχειρήσεων με το ΥΠΟΙΚ

Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Για το σκοπό αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εξετάζουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, χώρα στην οποία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.


Αν και το σχέδιο διασύνδεσης σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές είχε απορριφτεί από την τρόικα, ωστόσο η ελληνική πλευρά το επαναφέρει στο τραπέζι. Ο κ. Χαρδούβελης χθες Τετάρτη τάχθηκε δημοσίως υπέρ της χρήσης συστημάτων που θα επιτρέπουν στο Δημόσιο να λειτουργεί με προληπτική και όχι κατασταλτική φιλοσοφία, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές ή το περιουσιολόγιο.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο 2014 το υπουργείο Οικονομικών έχει συνομολογήσει με την ένωση εταιρειών «ALTEC INTEGRATION AE – QUALITY & RELIABILITY ΑΕ – OTS ΑΕ» σύμβαση για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος σε βάθος 18μηνου για την αξιοποίηση των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Ο πρώην γ.γ. δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης αναγνώριζε πως στην Πορτογαλία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά θεωρούσε πως στην ελληνική περίπτωση η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο. Στη βάση αυτή είχε εξετασθεί να εφαρμοσθεί στις συναλλαγές χονδρικής  και όχι λιανικής. Η προσέγγιση αυτή εξετάζεται και από τη νέα ηγεσία της ΓΓΔΕ.

Η Πορτογαλία ήδη από το 2008 έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που με τη χρήση ειδικής κάρτας το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αυτόματα σε κάθε συναλλαγή τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.

Η φοροκάρτα

Προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε τη σύμβαση για τη δήλωση αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω SMS έως τον Αύγουστο του 2015 κάτι που δείχνει πως επιθυμεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση του «πορτογαλικού» μοντέλου.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από 01-07-2014 έως 30-06-2015, λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και εξυπηρετεί όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Η ενεργοποίησή της φοροκάρτας και η αντιστοίχηση του 19ψήφιου αριθμού με το ΑΦΜ του φορολογούμενου-κατόχου της κάρτας γίνεται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες.

Μόλις ο φορολογούμενος παραλαμβάνει την κάρτα από την τράπεζα του πρέπει να ενημερώνει τη ΓΓΠΣ. Η ενημέρωση αυτή γίνεται είτε μέσω διαδικτύου είτε με ένα γραπτό μήνυμα sms από κινητό τηλέφωνο. Το μήνυμα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου και το 19ψήφιο αριθμό της κάρτας. Η αποστολή του μηνύματος γίνεται σε ενιαίο 5ψήφιο αριθμό για όλους τους παρόχους κινητής τ
ηλεφωνίας και κοστίζει 11 λεπτά.

Με τη λήψη του μηνύματος ελέγχεται η ορθότητα του ΑΦΜ. Σε περίπτωση ορθής καταχώρησης στέλνεται απάντηση της μορφής «επιτυχής δήλωση», ενώ σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στέλνεται απάντηση επισήμανσης του λάθος.

Το έργο της δήλωσης αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω sms ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία M-Stat A.E που είναι υποχρεωμένη να τηρεί την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που λαμβάνει γνώση στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, τόσο κατά τη διάρκεια της υλοποίησης, όσο και μετά.

 

Θανάσης Κουκάκης

πηγή: www.in.gr