Ελκυστικότερους όρους για τη ρύθμιση των 12 δόσεων μελετά το ΥΠΟΙΚ

Λίφτινγκ στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση με ελκυστικούς όρους, μικρότερο επιτόκιο και απλές διαδικασίες ένταξης.Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το σχέδιο το οποίο εκπονείται στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβλέπει μείωση του επιτοκίου από το 8,76% σήμερα στο 5% -5,5%, απλοποιημένες διαδικασίες ένταξης, όπως συμβαίνει και με τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, και κατάργηση μιας σειράς προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ή εγγραφής υποθήκης επί ακινήτου, προκειμένου να ρυθμίσει κάποιος φορολογούμενος τις οφειλές του.

Ο φορολογούμενος, για να μπει στη ρύθμιση, δεν θα χρειάζεται να αποδείξει εκ των προτέρων τη βιωσιμότητα του διακανονισμού με μελέτες από ανεξάρτητους εκτιμητές, όπως απαιτεί σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις η πάγια ρύθμιση, αλλά με τρόπο απλό θα μπαίνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet, θα βάζει τις οφειλές του στη ρύθμιση και στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα τη δόση του, για να μην έρθει αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι της Εφορίας μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.

Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση έρχονται ως απάντηση στις πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πειράξουμε νόμο που ήδη ισχύει» απορρίπτοντας τις σχετικές πιέσεις των τροϊκανών.

Οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις (με εξαίρεση τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος) πέρασαν μία φορά από τη Βουλή, αλλά δεύτερη δεν υπάρχει σκέψη ούτε να φτάσουν στο κατώφλι της.

Παρ’ όλα αυτά, η ρύθμιση των εκατό δόσεων εξακολουθεί να προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην τρόικα, με το ΔΝΤ να επιμένει στην καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων που δικαιούται ο φορολογούμενος.

Η λύση την οποία βρήκε η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις είναι η αύξηση της ελκυστικότητας της πάγιας ρύθμισης των 12-24 δόσεων.

www.in.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο