Αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ του ορίου χρηματοδότησης του ELA

Γενναία αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ του ορίου της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.Πλέον το συνολικό ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού ανέρχεται στα 75,5 δισ. ευρώ, έναντι 74 δισ. της προηγούμενης εβδομάδας, και θα επανεξεταστεί σε μία εβδομάδα.

«Με το νέο ανώτατο όριο υπάρχει αχρησιμοποίητο αποθεματικό ρευστότητας της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ» ανέφερε η τραπεζική πηγή, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή του ορίου του ELA είναι η μεγαλύτερη που έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ, γεγονός που μάλλον σχετίζεται με την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των καταθέσεων από την μεταφορά των διαθεσίμων φορεών του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επίσης η κίνηση αυτή της ΕΚΤ καθησυχάζει τις ανησυχίες περί σκέψεων για μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA. 

Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, είχε διαβεβαίωσει την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η σταδιακή αύξηση του ορίου του ELA με επανεξέταση των συνθηκών κάθε εβδομάδα από την ΕΚΤ, διατηρεί την πίεση στην Αθήνα, αλλά και στους εταίρους-δανειστές για κατάληξη σε συμφωνία.

www.in.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο