ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ…POS ΣΤΑ ΨΙΛΙΚΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ!

Του Κώστα Ιακώβου,

Προέδρου Ένωσης Καπνοπωλών, Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας  

Μέλος Δ.Σ ΕΕΘ-ΓΣΕΒΕΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι, τελικά ο κλάδος μας δεν εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα των τερματικών POS, άρα βλέπουμε ότι οι εξαγγελίες της Υφυπουργού Οικονομικών, Αικατερίνης Παπανάτσιου για «ενδεχόμενο ελεύθερης επιλογής εγκατάστασης POS από τα περίπτερα, τα ψιλικά και τα μικρά μπακάλικα» επί της ουσίας δεν πραγματοποιήθηκαν.

Να υπενθυμίσω τα εξής: στις 13 Απριλίου 2017 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που έχουν την υποχρέωση μέσα σε ένα τρίμηνο να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, ενώ οι παραβάτες θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, η υποχρεωτικότητα των POS καθορίζεται με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων. Ο ΚΑΔ που περιλαμβάνει τον κλάδο μας είναι ο 47.26 «Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα». Σε αυτό τον ΚΑΔ περιλαμβάνονται και άλλες υποκατηγορίες, όπως 47.26.27 «Λιανικό Εμπόριο προϊόντων καπνού», οι οποίες επίσης υπόκεινται στην υποχρεωτικότητα των POS.

Για να διασταυρώσουμε τι ισχύει, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μας παρέπεμψε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για τα POS, ενημερωθήκαμε ότι είναι υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η εγκατάσταση τερματικού POS για όλες τις επιχειρήσεις, με βάση τους ΚΑΔ που έχουν. Όπως μας είπαν, οι υποκατηγορίες των ΚΑΔ είναι μέσα στην υποχρεωτικότητα των POS. Θα σας δώσω ένα υποθετικό παράδειγμα:

Ένα περίπτερο ή ένα ψιλικατζίδικο που πουλάει καπνικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά και παιχνίδια, έχει ΚΑΔ 47.26 «Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού», ΚΑΔ 47.25 «Λιανικό Εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα» και ΚΑΔ 47.65 «Λιανικό Εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα», υποχρεώνεται να εγκαταστήσει POS, διότι αυτοί οι ΚΑΔ βρίσκονται μέσα στους πίνακες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Όσοι λοιπόν έχουν δηλωμένους στην Εφορία αυτούς τους ΚΑΔ, είναι υποχρεωμένοι να βάλουν POS στα καταστήματά τους και να αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές και/ή χρεωστικές κάρτες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για τα POS, η προθεσμία είναι μέχρι τις 12 Ιουλίου 2017, δηλαδή τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (13 Απριλίου 2017).

Ωστόσο, για νέες επιχειρήσεις, όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Βλέπουμε λοιπόν συνάδελφοι, ότι πλέον όλοι αναγκαζόμαστε να βάλουμε POS στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικά μας. Βέβαια εμείς ως Σωματείο δε θέλουμε το POS, αλλά θεωρούμε ότι οφείλουμε να σας ενημερώσουμε σωστά και εμπεριστατωμένα, αφού πρέπει να συμμορφωθούμε με το νόμο. Βέβαια περιμένουμε τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), εντός δύο ημερών από σήμερα.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω ότι όποιος από εσάς έχει οποιαδήποτε απορία σχετικά με αυτό το θέμα, μπορεί να καλέσει στα γραφεία του Σωματείου για να ενημερωθεί, στο τηλέφωνο 2310 524446, ώρες 9:00-18:00.

Αφήστε ένα Σχόλιο