Καταδίκη πέντε ατόμων για τη λειτουργία του εργοστασίου παρασκευής λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική

Καταδικάστηκαν πέντε άτομα και αθωώθηκαν τα υπόλοιπα έντεκα που κατηγορούνταν ότι διευκόλυναν τη λειτουργία εργοστασίου παρασκευής λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, με ποινές φυλάκισης από 1 έως 5,5 έτη καταδικάστηκαν ο φερόμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών Νέων Μουδανιών, δύο πολιτικοί μηχανικοί, μεταξύ αυτών πρώην αντινομάρχης Τουρισμού, και ο ιδιοκτήτης του επίδικου αγροτεμαχίου όπου στήθηκε το εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων.

Άλλοι 11 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, μεταξύ αυτών ένας πρώην αντινομάρχης και νομαρχιακοί σύμβουλοι, με την ίδια απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν υπήρχαν εγκρίσεις – γνωμοδοτήσεις του ΕΟΤ, του Δασαρχείου και του Υπουργείου Πολιτισμού κ.α. Επιπλέον στις εκτός σχεδίου περιοχές του Ν. Χαλκιδικής δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα της βιοτεχνίας συσκευασίας τυποποίησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού – ξηραντήριο καπνού, ούτε η επεξεργασία γεωργικών προϊόντων γενικότερα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.

Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος αντινομάρχης Τουρισμού έλαβε από τον αρχηγό το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και ζήτησε κι άλλα 30.000 ευρώ προκειμένου να προβεί σε ενέργειες και να μεσολαβήσει στον δεύτερο κατηγορούμενο αντινομάρχης, στους νομαρχιακούς συμβούλους και στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την έγκριση της συγκεκριμένης άδειας, το 2010.

πηγή: voria.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο