Βόμβα Ρωμανιά: Ενιαίες συντάξεις με παρακράτηση φόρου και όχι εισφορές

«Θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45 – 50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης»

Μια απολύτως προοδευτική πρόταση για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ημερησία, η πρόταση προβλέπειενιαία σύνταξη σε όλους τους πολίτες με κοινές προϋποθέσεις και αδιακρίτως κλάδου απασχόλησης, ενώ τα χρήματα για τις συντάξεις θα προκύπτουν μέσω μηνιαίας παρακράτησης φόρου αντί της καταβολής εισφορών στα Ταμεία.

Ο κ. Ρωμανιάς επισημαίνει πως το σχέδιο έχει υποβληθεί ήδη για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45 – 50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις).

Μόλις χθες ο κ. Ρωμανιάς είχε προειδοποιήσει από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 ότι «τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν σχεδόν μηδενιστεί» και πρότεινε την εφαρμογή του συστήματος Beveridge (καθολικότητα ελάχιστων παροχών μέσω της φορολογίας, όπως ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία) αντί του συστήματος Bismarck (παροχές με βάση τις εισφορές και την τριμερή χρηματοδότηση, όπως εφαρμόζεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος:

-Θα καταργηθούν οι (διαφορετικές από Ταμείο σε Ταμείο) ασφαλιστικές εισφορές και θα αντικατασταθούν με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στον φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβάρυνση.

-Θα ισχύει ενιαίο Ασφαλιστικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια όρια ηλικίας, και τις ίδιες συντάξεις.

-Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετατραπούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.

www.voria.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο