ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΩ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ…

   Πώς ακριβώς μπορώ να ρυθμίσω την οφειλή μου στον ΟΑΕΕ; Τι θα χρειαστεί να πληρώσω προκαταβολικά; Σε πόσες δόσεις μπορεί να εξοφληθεί το χρέος μου; Υπάρχει ελάχιστη δόση; Όλες αυτές οι ερωτήσεις, λοιπόν, έγινε προσπάθεια να λυθούν μέσα από αυτές τις γραμμές προς εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων- ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ.

  Πρώτο σενάριο: ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει δόσεις ΟΑΕΕ από το 2011  και δεν έχει πληρώσει καμία οφειλή από το παρόν διάστημα. Οι επιλογές οι οποίες έχει είναι δύο. Ολόκληρο το χρέος του μπορεί να εξοφληθεί σε 12 άτοκες δόσεις, πληρώνοντας επί τόπου την πρώτη δόση. ΠΡΟΣΟΧΗ: ασφαλιστική ενημερότητα μπορεί να λάβει μετά από περίπου πέντε με έξι ημέρες αφού γίνει ο διακανονισμός, λόγω valeur της τράπεζας κατά την πληρωμή της πρώτης του δόσης.

Δεύτερη επιλογή: Μπορεί να εξοφλήσει σε 34 μηνιαίες δόσεις για τις οφειλές που αφορούν τα χρέη έως και το Δεκέμβριο του 2012, σε 12 μηνιαίες δόσεις τα χρέη που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2013 και ΕΦΑΠΑΞ τις οφειλές από τον Ιούλιο του 2013 έως και σήμερα. Κάποιος, δηλαδή, ο οποίος έχει να πληρώσει από τις αρχές του 2011 και δεδομένου ότι η δόση του ΟΑΕΕ είναι 480 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει γύρω στις 2500 ευρώ εφάπαξ για τον τελευταίο χρόνο, 130 ευρώ σε δόσεις που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανά μήνα και περίπου 120 ευρώ ανά μήνα για τους υπόλοιπους 34 μήνες. Κοινώς θα χρειαστεί να πληρώσει 2750 ευρώ για να ξεκινήσει ο διακανονισμός (2500 το εφάπαξ ποσό και πρώτη δόση των 130 και των 120 αντίστοιχα), ενώ αντίστοιχα κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνει 250 ευρώ για τον επόμενο χρόνο και 130 για τα υπόλοιπα δύο χρόνια μέχρι να συμπληρωθούν οι υπόλοιποι 34 μήνες. Ισχύει ότι και στην προηγούμενη ρύθμιση όσον αφορά την ασφαλιστική ενημερότητα.

Χρειάζεται προσοχή και αφού γίνει ο διακανονισμός, καθώς ο ασφαλισμένος θα πρέπει να είναι έγκαιρος στις πληρωμές που αφορούν τις τρέχουσες οφειλές, ενώ μπορεί να καθυστερήσει μόνο μία δόση διακανονισμού κατά ένα μήνα, διαφορετικά το ποσό επανέρχεται σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση (κοινώς μπορεί να γίνει κατάσχεση). Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους; Όλοι όσοι δεν τις έχουν ρυθμίσει ή τις έχουν ρυθμίσει πριν το Φεβρουάριο του 2014, ακόμα και αν η ρύθμιση δεν έχει τηρηθεί.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΩΜΑΣ

Αφήστε ένα Σχόλιο