Τα POS μπαίνουν στη ζωή μας

Η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας μπροστά από τις εξελίξεις

Τα POS μπαίνουν στη ζωή μας

Η «επόμενη» μέρα των συνεπειών της σημερινής οικονομικής κρίσης μας βρήκε ήδη προετοιμασμένους στο να εναρμονιστούμε με τη νέα μορφή οικονομικών συναλλαγών. Ήδη, και πριν ακόμα επιβληθεί η χρήση των τερματικών μηχανημάτων, ως Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας, είχαμε ξεκινήσει σειρά συζητήσεων με τις τράπεζες ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό παρακράτησης, από αυτές. Οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μπαίνουν στην επιχειρηματική μας ζωή και διαπραγματευτικές μας ενέργειες, απέφεραν καρπούς.

Το σημερινό ποσοστό παρακράτησης κυμαίνεται από 1,3% έως 1,7%. Την ίδια στιγμή διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν την εξεύρεσης χρυσής τομής μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ώστε να κατέβει η ποσοστιαία χρέωση από τη χρήση των τερματικών μηχανημάτων.

Στον κλάδο μας, το παραπάνω ποσοστό χρέωσης δεν συμφέρει γιατί ήδη από τα διατιμημένα προϊόντα πώλησης όπως τσιγάρα, εισιτήρια, κάρτες κινητής τηλεφωνίας και εφημερίδες κερδίζουμε από 1,2 έως 4%. Όταν λοιπόν η τράπεζα μας κρατάει ή 1,3 ή 1,7% το ποσοστό του κέρδους μας μειώνεται δραστικά. Κυριολεκτικά βγαίνουμε ζημιογόνοι.

Μετά από τις προσφορές που λάβαμε, η καλύτερη προσφορά που ήρθε στα χέρια μας ήταν από την Εθνική Τράπεζα καθώς ζήτησε μόλις το 1% χωρίς να υπάρχει δέσμευση τζίρου προς το μηχανάκι. Το κόστος δαπάνης Γ για το μηχανάκι 195.00€ με ενσωματωμένο τον Φ.Π.Α και 29.00€ το χρόνο, η συντήρησή του. Οι συνάδελφοι που έχουν τζίρο, δηλωμένο στη φορολογική τους δήλωση από 80.000€ και πάνω, θα πάρουν το τερματικό μηχάνημα δωρεάν. Εκείνοι, που έχουν δηλωμένο τζίρο μικρότερο των 80.000€ θα πληρώσουν για την αγορά του μηχανήματος.

Προσοχή! Μιλάμε για το τζίρο που έχει δηλωθεί ως τζίρος στη φορολογική δήλωση και όχι ο «τζίρος» που περνάει από το μηχανάκι.Στο σημείο αυτό, είμαστε εν αναμονή της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης, για την οριστική έγκρισή του.

Η προσφορά της Eurobank αναφορικά με το ποσοστό παρακράτησης κυμαίνεται γύρω στο 1,3%. Έκανε λόγο για τον πρώτο χρόνο δωρεάν το μηχανάκι και όλα τα υπόλοιπα δωρεάν, χωρίς να διευκρινίζει τίποτε περισσότερο ούτε οικονομικά ούτε χρονικά. Ως Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας θεωρούμε ως «αόριστη» αυτή την πρόταση και όχι συγκεκριμένη. Για το λόγο αυτό και μετά από προφορικές αλληλοενημερώσεις μεταξύ των μελών του Δ.Σ. μας, η πρόταση οδεύει προς «απόρριψη».

Την ίδια στιγμή καταλαβαίνουμε όλοι μας πως και το 1% που μας χρεώνουν δεν μας συμφέρει. Θα πρέπει το κράτος και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών να μεριμνήσει ώστε να πέσει το ποσοστό αυτό για τις μεν «χρεωστικές» στο 0% για τις δε «πιστωτικές» να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή ποσοστιαία χρέωση.

Με την Εθνική Τράπεζα που μιλήσαμε, μας διαβεβαίωσε πως αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μείωσης του ποσοστό, αυτόματα θα αλλάξουν και οι ποσοστιαίες χρεώσεις προς τα μέλη της Ένωσης.

Για να προμηθευτεί ο καθένας από τους συναδέλφους, το τερματικό μηχάνημα από την Εθνική Τράπεζας, θα πρέπει να έρθει από τα γραφεία της Ένωσης για να παραλάβει το χαρτί έγκρισης από το Σωματείο. Με το χαρτί αυτό της έγκρισης -ότι δηλαδή μπορεί να πάρει το μηχάνημα- θα πηγαίνει στην τράπεζα και θα του δίνουν το μηχανάκι. Τονίζουμε πως το μηχάνημα θα είναι ονομαστικό για τον κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά. Ταυτόχρονα, σας ενημερώνουμε πως για να λειτουργήσει το μηχάνημα θα πρέπει να υπάρχει internet στο σημείο. Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, που δεν υπάρχει internet ή δεν έχει τόσο καλή ποιότητα σήματος, εκεί θα χρειαστεί ένα καλύτερο – ενισχυμένο τερματικό μηχάνημα, που κοστίζει πάνω από 200€ το οποίο διαθέτει και 3G.

Εδώ κάνουμε έκκληση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τον ΟΑΣΘ, τις εφημερίδες και τις εταιρείες καπνού να μεσολαβήσουν τόσο προς την Ένωση Τραπεζών όσο και προς το Υπουργείο έστω για το δικό μας το επάγγελμα να γίνει μία εξαίρεση στο κόστος. Δηλαδή να έχουμε το χαμηλότερο κόστους συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς κλάδους αφού πουλάμε ήδη διατιμημένα προϊόντα. Επιθυμούμε να μειωθεί του 1% στο 0,5% και από τη μεριά μας, θα ασκήσουμε τις μέγιστες δυνατές πιέσεις για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστιαίο αποτέλεσμα.

Όποιος δεν έ
χει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, θα πρέπει να ανοίξει έναν λογαριασμό όψεως. Θα τους ζητήσουν κάποια χαρτιά, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ενός ανοίγματος λογαριασμού όψεως. Διευκρινίζουμε αν κάποιος είναι στον Τειρεσία δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να ανοίξει λογαριασμό όψεως στη Εθνική Τράπεζα. Αφού καταθέσει όλα τα χαρτιά που απαιτούνται στις επόμενες επτά εργάσιμες ημέρες θα έχει παραλάβει το μηχάνημα. Αρκεί βέβαια να ετοιμάσει όλα τα χαρτιά που θα του ζητήσει η Τράπεζα. Για τυχόν ερωτήματα ή απορίες αναφορικά με τη χρήση του μηχανήματος, η τράπεζα θα βοηθήσει τον οποιονδήποτε επιχειρηματία συνάδελφο. Επίσης, υπάρχει και 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών επτά μέρες την  εβδομάδα, σ’ ένα τηλεφωνικό κέντρο. Επίσης, για ο,τιδήποτε χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήστε με το Σωματείο.