Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα- Υποχρεωτική αναγραφή η χρήση ή μη του τερματικού POS στις επιχειρήσεις

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα, περιγράφονται τα κίνητρα και οι κυρώσεις που φιλοδοξούν να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από 1/1/2017, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα στις διατάξεις για το πλαστικό χρήμα προβλέπονται τα εξής:

Α) Για μισθωτούς και συνταξιούχους

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι από το νέο έτος θα πρέπει να δαπανήσουν ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο μέσο τραπεζικής πληρωμής (ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονική τραπεζική κτλ.).

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσουν με κάρτα το 10%, για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ το 15% και για πάνω από 30.000 ευρώ το 20%, με πλαφόν τις 30.000 ευρώ. Από αυτό εξαιρούνται όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και ψυχιατρικά ιδρύματα, όπως και όσοι βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Άλλες κατηγορίες πολιτών που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θα ορίζονται με υπουργική απόφαση.

– Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δε δαπανούν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο εισοδήματος με τραπεζικό μέσο πληρωμής θα χρεώνονται με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού των ηλεκτρονικών δαπανών που υπολείπεται για να πετύχει το εκάστοτε ελάχιστο όριο.

Β) Για επιχειρήσεις

-Όλες οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν ή έχουν εγκαταστήσει συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών θα πρέπει να αναρτήσουν ειδική πινακίδα σε εμφανές σημείο της εγκατάστασής τους με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Το πρόστιμα για μη συμμόρφωση σε αυτή την υποχρέωση ορίστηκε στα 1.000 ευρώ.

-Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που συναλλάσσονται με τους καταναλωτές θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευή αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών.

-Η υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών με τραπεζικό μέσο μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή άνω των 500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να περνάει από το τραπεζικό σύστημα.

-Δεν προβλέπεται ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, στον οποίο θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

-Η μισθοδοσία και κάθε άλλου είδους παροχή προς τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταβάλλεται μέσω τραπέζης προκειμένου η σχετική δαπάνη να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του εργοδότη.

-Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και μέσων πληρωμής στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι τραπεζικές συναλλαγές, ακόμη και αυτές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εισπράξεων από εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό αλλά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιείται για να γίνονται φορολογικοί έλεγχοι.

Γ) Άλλες δι
ατάξεις

-Ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος μόνο εφόσον έχουν εξοφληθεί με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Οι λεπτομέρειες για αυτό θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

-Όλες οι συναλλαγές με τραπεζικό μέσο πληρωμής θα συμμετέχουν σε λοταρία-κληρώσεις χρηματικών ποσών που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε χρόνο κατ’ ανώτατο όριο το ΥΠΟΙΚ θα διαθέτει για τις κληρώσεις το ποσό των 12 εκ. ευρώ, δηλαδή 1 εκ. ευρώ το μήνα. 

πηγή: real.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο