Ωρολογιακή βόμβα οι χείμμαροι της Θεσσαλονίκης

Τέσσερα έργα και δύο μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας ενέκρινε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης. Ποιοι είναι οι χείμαρροι – ωρολογιακές βόμβες στο νομό

του Τάσου Τασιούλα
 
Τέσσερα έργα και δυο μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών και οι μελέτες για τους χειμάρρους του Μελισσουργού και της Νέας Απολλωνίας, που χαρακτηρίζονται «κατεπείγουσες».
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως αποκαλύφθηκε η «γύμνια» της αντιπλημμυρικής θωράκισης στο νομό Θεσσαλονίκης, που σε ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να απειλήσει και ανθρώπινες ζωές.
 
Εξάλλου, ο χείμαρρος του Μελισσουργού όχι μόνο έχει πλημμυρίσει δύο φορές (2006 και 2011), αλλά είχε και τραγικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
 
«Από το 1912 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καν βάση δεδομένων ανά χείμαρρο στο νομό και προγραμαμτισμός των απαιτούμενων έργων. Επεμβαίνουμε μόνο στις πλέον επείγουσες καταστάσεις, την ώρα που υπάρχει ανισόρροπη ανάπτυξη και καταπατήσεις. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα. Στη Νέα Απολλωνία έχουμε μια βόμβα. Έχουν μαζευτεί από την προηγούμενη άνοιξη μέχρι σήμερα 300.000 κ.μ. φερτών υλικών και μπορεί να χάσουμε τη γέφυρα, όπως έγινε με το Μελισσουργό. Αν μείνει χωρίς καθαρισμό θα πλημμυρίσσει.Στην περιοχή του Μελισσουργού έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα. Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2011 σε ενδεχόμενα αντίστοιχα φαινόμενα», επισήμανε ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Καϊλής.
 
Τα έργα και οι μελέτες είναι:
  • Καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Σχολαρίου – 60.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση έργων προστασίας κοίτης χειμάρρου Σχολαρίου και Μπιλιάνη Νέας Μαδύτου – 300.000 ευρώ.
  • Συντήρηση πλακοσκεπών οχετών και ρεμάτων – 450.000 ευρώ.
  • Εργασίες συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων – 100.000 ευρώ.
  • Μελέτη διευθέτησης χειμάρρων Μελισσουργού – 620.000 ευρώ.
  • Μελέτη καθαρισμού κοίτης χειμάρρου Νέας Απολλωνίας – 36.900 ευρώ.

 

Τα έργα και οι μελέτες εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
www.voria.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο