Οι επτά αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Ριζικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό φέρνουν οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών. Πρόταση για δημιουργία ενός υπερ-ταμείου

Τα πάνω-κάτω στο Ασφαλιστικό φέρνουν οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στα χέρια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στην μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνεται η δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα και τα οποία ουσιαστικά θα λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» οι 7 αλλαγές που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι οι εξής:

– Δημιουργία ενός Tαμείου (ΙΚΑ). Εναλλακτικά προτείνει τρία Tαμεία: ΙΚΑ (μισθωτών), OΓA, ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολουμένων), στο οποίο θα υπαχθεί το ΕΤΑΑ και μέρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
– Οι εισφορές θα καταβάλλονται κάθε μήνα.
– Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και ανταποδοτικότητα εισφορών.
– Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων- ίδια όρια ηλικίας.
– Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα.
– Kατάργηση μεταξύ κλάδων και επαγγελμάτων του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικών ετών συνταξιοδότησης (μέχρι και 7 χρόνια).
– Διασύνδεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Oφειλών (ΚΕΑΟ) με το ΤΑΧΙS, προκειμένου τα Tαμεία να έχουν πρόσβαση στην περιουσία φυσικών προσώπων που οφείλουν εισφορές. Tο KEΠE ωστόσο προτείνει να μη θιγούν τα ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

 

www.voria.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο