Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA στα 76,9 δισ. ευρώ

Στα 76,9 δισ. ευρώ, από 75,5 δισ. ευρώ αύξησε σήμερα Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Είναι η 12ησυνεχόμενη φορά που η ΕΚΤ αυξάνει την οροφή του ELA.

 

Τις προηγούμενες επτά ημέρες που μεσολάβησαν από την τελευταία αύξηση του ELA (22/4) οι ελληνικές τράπεζες απώλεσαν μεγάλο μέρος καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για εκδόσεις repos. Μέρος των απωλειών αυτών καλύφθηκε μέσω της επέκτασης της ρευστότητας από τον ELA κατά 1,4 δισ. ευρώ.

 

Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει 73,9 δισ. ευρώ από τον ELA, ήτοι έχουν διαθέσιμο «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Μάιου -πριν από το κρίσιμο Eurorogroup της 11ης Μάιου – καθώς θα εξετασθεί το εάν θα αυξηθεί το ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα και την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

 

Σήμερα το «κούρεμα» των ενεχύρων των τραπεζών στα πλαίσια του ELA είναι γύρω στο 30%. Ενδεικτικά σε περίπτωση που αυτό αυξηθεί στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί από 40 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ.

Θ.Κ.

www.in.gr