Η μελέτη του ΚΕΠΕ «πυξίδα» για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Παταγώδη αποτυχία όλων των προηγούμενων προσπαθειών συμμαζέματος των ασφαλιστικών ταμείων καταδεικνύουν τα στοιχεία μελέτης του ΚΕΠΕ, που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Η μελέτη θέτει και το περίγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση το φθινόπωρο. 


Ο Γ.Βρούτσης έχει δεσμευθεί στην τρόικα ότι τα νέα μέτρα θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2015.

Το περίγραμμα της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προβλέπει:

  • ενοποιήσεις Ταμείων
  • ενοποιήσεις όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης
  • κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων
  • καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους
  • εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί θα ενσωματωθούν στις εφορίες
  • επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα

«Πληρώστε ό,τι μπορείτε για να γλιτώσετε από τις κατασχέσεις»

Στο μεταξύ, μια λύση – ανάσα για όσους έχουν οφειλές από εισφορές, η οποία παράλληλα θα βελτιώνει της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων αναζητά το υπουργείο Εργασίας.

Δεδομένου ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για 100 δόσεις προσκρούει στην άρνηση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μελετά να δώσει ατύπως «οδηγία» για είσπραξη οποιουδήποτε ποσού μπορούν οι οφειλέτες να καταβάλλουν κάθε μήνα.

Εφόσον, ο οφειλέτης καταβάλλει κάποιο ποσό μηνιαίως, θα καθίσταται «ενήμερος» ώστε να αποφεύγει συνέπειες όπως οι κατασχέσεις. Ωστόσο, δεν θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.

 

πηγή: www.in.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο