Επαγγελματίες και έμποροι ζητούν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό

Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% σε 13% και να υπαχθεί ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζήτησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης με επιστολή που απεύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Γ.Μαυραγάνη.
 

 

Η Ομοσπονδία σημειώνει στην επιστολή της πως από δημοσιεύματα έχει γίνει γνωστό ότι στον κατάλογο των νέων μέτρων που απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στον τουρισμό μας, αφού είναι βέβαιο ότι θα στρέψει το τουριστικό ρεύμα προς τις γειτονικές και λοιπές χώρες που γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές με την εξασφάλιση δελεαστικότερων τιμών διαμονής.

«Κατόπιν αυτού, ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης –στη δύναμη της οποίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέλη όπως η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, η Ένωση Εστιατόρων-Ψητοπωλών-Καφέ  και Συναφών Επαγγελμάτων, το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης κλπ. -ζητούμε να μην προχωρήσει η εφαρμογή αυτού του, καταστρεπτικού για τον τουρισμό, μέτρου» σημειώνεται στην επιστολή.

Επίσης, η Ομοσπονδία αναφέρεται στο γεγονός της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από την ρύθμιση των 100 δόσεων, «λόγω της αντίδρασης της τρόικας», και ζητά να συμπεριληφθεί και ο φόρος αυτός στη ρύθμιση, διότι θα ανακουφίσει τους οφειλέτες και θα τους δώσει την ευκαιρία, παρά τα τραγικά οικονομικά έξοδα που αντιμετωπίζουν, να μπορέσουν να είναι συνεπείς και στην φορολογική αυτή υποχρέωση που τους επεβλήθη.

 

www.in.gr