Έκαναν «φτερά» τα τσιγάρα από δύο κοντέινερ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Σε εξέλιξη έρευνα για την… εξαφάνιση του περιεχομένου των δύο κοντέινερ, όπως επιβεβαιώνει το τελωνείο. Στα 3 εκατ.ευρώ υπολογίζεται η ζημιά

του Τάσου Τασιούλα

«Φτερά» έκαναν τεράστιες ποσότητες τσιγάρων από δύο κοντέινερ που είχαν δεσμευτεί στην ελεύθερη ζώνη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από το Β’ τελωνείο, που εδρεύει στο λιμάνι, ενώ έχει ενημερωθεί με συγκεκριμένη καταγγελία και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το περιεχόμενο σε τσιγάρα των δυο κοντέινερ «χάθηκε» μυστηριωδώς, παρότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ φυλάσσονται στην ελεύθερη ζώνη του λιμανιού.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η ΟΛΘ ΑΕ. «Στο πλαίσιο ελέγχου σε αποθήκη της ΟΛΘ ΑΕ, όπου φυλάσσονται κατασχεμένα τσιγάρα, διαπιστώθηκε απώλεια φορτίου, που είχε κατασχεθεί το 2000. Η ΟΛΘ ΑΕ σε συντονισμό με το β΄ τελωνείο προχώρησε ταχύτατα στις ενδεδειγμένες και προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα διατάχθηκε και ολοκληρώθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, το πόρισμα της οποίας διαβιβάζεται με μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Παράλληλα, για το θέμα διενεργεί προανάκριση το Β’ τελωνείο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από τα στοιχεία το επίμαχο φορτίο απομακρύνθηκε κρυμμένο σε νόμιμα εμπορεύματα με ψευδή έγγραφα δια θαλάσσης, με προορισμό τρίτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ζημιά που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο από την απώλεια των συγκεκριμένων φορτίων υπολογίζεται σε 3,1 εκατ.ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr μετά από απόφαση του ΔΣ της ΟΛΘ η εταιρεία πλήρωσε ήδη την προηγούμενη Πέμπτη το εν λόγω ποσό για δασμούς και φόρους στο τελωνείο.

Απόφαση του ΟΛΘ είναι, δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να διεκδικήσει αυτό το ποσό μέσω της μηνυτήριας αναφοράς που θα καταθέσει κατά των υπευθύνων .

Ανακοινώσεις αναμένονται και από το υπουργείο. Στο λιμάνι επικρατεί «πανικός» με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο θέτοντας  ερωτήματα για τη φύλαξη των κατασχεμένων και δεσμευμένων φορτίων. Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΛΘ, πάντως, διαψεύδεται ότι έχει συμβεί ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν.

 

Το φορτίο των δυο κοντέινερ φυλασσόταν στην αποθήκη 24 της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού. Εκεί συνολικά υπήρχαν 34 κοντέινερ, τα οποία εκποιήθηκαν 12 χρόνια μετά τη δέσμευσή τους. Όλα περιείχαν τσιγάρα. Από αυτά το περιεχόμενο των 20 κοντέινερ έφυγε για το εξωτερικό και θεωρείται ότι και το επίμαχο φορτίο των δύο κοντέινερ έφυγε μαζί με αυτές τις ποσότητες.

Παρέμειναν στο λιμάνι 14 κοντέινερ, λόγω μιας αντιδικίας που προέκυψε ανάμεσα σε δύο διεκδικητές των φορτίων στον πλειστηριασμό που έγινε.

www.voria.gr