Τι πρέπει να γράφουν οι πινακίδες των επιχειρήσεων που δέχονται συναλλαγές με τερματικά POS, βάσει Εγκυκλίου

Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή η Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, Αντώνη Παπαδεράκη, σε σχέση με το άρθρο 66 του νόμου 4446/2016.

Όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο, οι υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται.

Συγκεκριμένα, υποχρεούνται να κάνουν τα εξής:

1. Να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής:

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Ή ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD

2. Στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής κατηγορίες καρτών VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.

Όπως διευκρίνισε αρμόδια πηγή του Υπουργείου, η υποχρέωση αυτή δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης η οποία αναμένεται εντός των επομένων ημερών και στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι πρώτοι υπόχρεοι (καταστήματα εστίασης αλλά και γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.) σε εγκατάσταση μηχανημάτων POS έως το τέλος Ιουνίου.

Σας παραθέτουμε και την Εγκύκλιο σε μορφή εικόνας: