Αντικίνητρα για τις επιχειρήσεις που δε θα έχουν POS φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Αλλαγές στο τελικό σχέδιο νόμου για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σημειώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, με σημαντική τη δημιουργία αντικινήτρων για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν τερματικά POS. Το νομοσχέδιο που έχει παραδοθεί στους θεσμούς, αναμένεται στη Βουλή εντός των ημερών.

Ειδικότερα, η παροχή του αφορολόγητου ορίου γίνεται πιο εύκολη, καθώς για όσους έχουν σημαντικό εισόδημα, μειώνεται το ποσό που απαιτείται για τις δαπάνες με κάρτες. Επίσης, σε κλοιό ηλεκτρονικού χρήματος μπαίνουν κλάδοι με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι οι εξής:

– οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ

– το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20%.

Έτσι για να πάρει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο και έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20% αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ)

– οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.

– καθιερώνεται η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet)

 – οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Πηγή: real.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο