Φάκελος λαθραία τσιγάρα: Στα 4 δισεκατομμύρια ο τζίρος τον χρόνο

Το εξωπραγματικό ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, αγγίζει ετησίως στην χώρα μας, η εμπορία και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού με τα 4 στα 10 τσιγάρα που κυκλοφορούν να είναι παράνομα. Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό και την οικονομική δυσπραγία, οι λαθρέμποροι κάνουν …χρυσές δουλειές.

Σε μια μόνο επιχείρηση που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στα Μέγαρα το μεσημέρι της Δευτέρας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 300.000 χιλιάδες λαθραία πακέτα σε αποθήκη.

Συνελήφθησαν 3 άτομα που είχαν φορτώσει μια νταλίκα με κούτες τσιγάρων και ήταν έτοιμοι να τα προωθηθούν στην αγορά. Οι μεγαλύτερες πιάτσες διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, είναι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα Εξάρχεια, η Ομόνοια, την οδός Αχαρνών και το Μενίδι. Κομβικό σημείο διακίνησης είναι και η περιοχή της Νίκαιας καθώς και ο Πειραιάς. Στον ΗΣΑΠ του ηλεκτρικού άλλωστε και περιμετρικά του λιμανιού, εκατοντάδες είναι οι παράνομοι διακινητές τσιγάρων που πουλούν το πακέτο από 1,30 έως 1,50 το πακέτο.

Οι μεγαλύτεροι ντίλερς λαθραίων τσιγάρων είναι οι ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι Πακιστανοί και άτομα από το Μπαγκλαντές. Ιδιαίτερα… δραστήριοι εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και οι Αφγανοί.

Η δράση των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού, που έχει «σαρώσει» την αγορά, είναι πλέον ανεξέλεγκτα με τα μέλη τους να διακινούν λαθραία τσιγάρα – φόρα παρτίδα. Στην περιοχή των Εξαρχείων, οι διακινητές, αξιοποιώντας στο έπακρο το «άβατο» της περιοχής, έχουν φτάσει στο σημείο να στήσουν πάγκους πώλησης λαθραίων. Παλιότερα, όταν οι αστυνομικοί είχαν μια υποτυπώδη παρουσία στις παρυφές της περιοχές, έκρυβαν τις κούτες με τα τσιγάρα μέσα σε ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ και σε φρεάτια.
Πλέον ολόκληρα διαμερίσματα στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε σπίτια- καβάτζες προκειμένου οι ντίλερς να προμηθεύονται άμεσα τα τσιγάρα. Στην ίδια περιοχή, παράτυποι μετανάστες διακινούν τσιγάρα ακόμη και μέσα σε βαλίτσες ή σακίδια και όταν διαπιστώσουν υπάρχει ενδιαφερόμενος εμφανίζουν την πραμάτεια τους. Στα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων έχει διαπιστωθεί πως ενεργό ρόλο έχουν και κάποιοι οδηγοί ταξί, που εκμεταλλευόμενοι της δουλειά τους μεταφέρουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μεγάλες ποσότητες λαθραίων σε διάφορες περιοχές. Άλλοι πάλι μεταφέρουν λαθραία με συμβατικά οχήματα, καθώς και με «μαϊμού» μηχανάκια για ντελίβερι!

Τα άτομα αυτά, τοποθετούν στα οχήματα, κουτιά παρόμοια με εκείνα που έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ για τις ανάγκες της μεταφοράς προϊόντων και μεταφέρουν κούτες με τσιγάρα, πόρτα – πόρτα.

Στην Νίκαια, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην οδό Αχαρνών, υπάρχουν τα λεγόμενα μαγαζιά- φαντάσματα. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως μίνι- μάρκετ που έχουν λιγοστό εμπόρευμα στα ράφια τους, ανοίγουν για συγκεκριμένες ώρες την ημέρα και οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορούν αν θα πουλήσουν κάποιο προϊόν, καθώς η βασική τους δουλειά, είναι η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Τις ώρες λειτουργίας τους, οι ενημερωμένοι πελάτες σπεύδουν προκειμένου να αγοράσουν τα λαθραία. Πεδίον δόξης λαμπρό επίσης, έχουν βρει προκειμένου να βγάζουν «μαύρο» χρήμα με την σέσουλα και οι διακινητές που δρουν στα πανεπιστήμια! Ειδικότερα εκείνοι που έχουν αναλάβει τα ηνία στην ΑΣΟΕΕ και στην Πάντειο.

Τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων, εκμεταλλευόμενοι το άσυλο, την ανοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας που φοβάται να ενημερώσει για τις έκνομες δράσεις που συντελούνται εντός των σχολών την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και τους «γνωστούς- αγνώστους» χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαν να είχαν πρόσβαση και πεδίο δράσης, καταφέρνουν να πωλούν χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων κάθε μέρα.

Τα εκατομμύρια των λαθραίων πακέτων τσιγάρων που διακινούνται στην Ελληνική αγορά αλλά και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, εισέρχονται είτε με νταλίκες μέσω Τουρκίας, είτε με φορτηγά πλοία που μεταφέρουν ολόκληρα εμπορευματοκιβώτια φορτωμένα με κούτες με λαθραία τσιγάρα και καπνού.

Οι πιο γνωστές μάρκες λαθραίων τσιγάρων που κυκλοφορούν είναι οι Palace, Royal, Raquel, Pearl, ενώ τα τελευταία χρόνια διακινούν στην αγορά ακόμη και λαθραίο καπνό για πίπα, προκειμένου να μην χάνουν κανέναν πελάτη.

Πηγή: www.newpost.gr