ΚΑΠΝΟΠΩΛΕΣ "Όχι" στην αύξηση των 5 λεπτών

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Ανάπτυξης, στην οποία επισημαίνει ότι το μέτρο θα επιφέρει τεράστια αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων αλλά και σοβαρό πλήγμα στους ιδιοκτήτες περιπτέρων.

“Η μικρή για εσάς αλλά σημαντική για τον κλάδο μας αύξηση των 0,05€ λεπτών που θέλετε να καθιερώσετε θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο του καπνοπώλη-περιπτερά-ψιλικατζή. Το ισχυρό χτύπημα στον κλάδο θα πυροδοτήσει την έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην αγορά και τη στροφή των καταναλωτών στα παράνομα τσιγάρα αμφιβόλου ποιότητας ως οικονομικότερη λύση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να έχετε άμεσα από την επιβαλλόμενη αύξηση των καπνικών προϊόντων, μόνον θετικά δεν θα είναι τους επερχόμενους μήνες. Τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου θα παραμείνουν κατά μεγάλο ποσοστό ελλιπή λόγω των διαφυγόντων φόρων”, υποστηρίζει η Ένωση.

Η ενδεχόμενη αύξηση κατά 5 ευρώ στο 1 κιλό καπνού ή στα 1.000 τσιγάρα σύμφωνα με τους καπνοπώλες θα οδηγήσει αποδεδειγμένα σε απώλεια 10% των φορολογικών εσόδων, τα οποία σήμερα σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 320 εκατ. ευρώ και, αν συνυπολογιστούν πρόσθετες απώλειες 700 εκατ. ευρώ από τα λαθραία τσιγάρα, το συνολικό ύψος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το δημόσιο. Η νόμιμη αγορά καπνικών κατά την Ένωση έχει πτώση κατά 36% τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη άνοδος του παραεμπορίου, το οποίο σήμερα κατέχει μερίδιο 25% της αγοράς.

“Παρακαλούμε να ξανασκεφτείτε τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το νέο μέτρο το οποίο θέλετε να επιβάλετε τόσο στον κλάδο όσο και στους καταναλωτές. Μη θέτετε σε κίνδυνο έναν υγιή κλάδο ακούγοντας τις Σειρήνες που σας μιλάνε για αυξανόμενα κέρδη από την αύξηση των 5 λεπτών. Μη θέτετε σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αναλογιστείτε την ευθύνη που έχετε πάνω απ’ όλα για την υγεία των πολιτών της χώρας μας. Με τις θέσεις τις οποίες καλείστε να πάρετε για εμάς αλλά δίχως εμάς θέτετε σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται και ζούνε δουλεύοντας στον κλάδο αυτό. Μη στρέφετε τους έλληνες επιχειρηματίες προς άλλες χώρες. Μη στρέφετε τους Έλληνες στην ανομία και στο παραεμπόριο του κέρδους”, τονίζεται στην επιστολή.

 

Πηγή: makthes.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο