Αυτό είναι το προσχέδιο του 4ου μνημονίου – Φόρος ακόμη και στα …ηλεκτρονικά τσιγάρα !

Μπορεί, θεωρητικά, το πακέτο μέτρων των 5,4 δις. ευρώ να είναι τριετούς διάρκειας, όλοι οι νέοι φόροι όμως, έμμεσοι και άμεσοι, θα αυξηθούν «εδώ και τώρα». Αυτό προκύπτει από προσχέδιο του μνημονίου που θα κληθεί να ….

υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το που θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Από το περιεχόμενο του προσχεδίου προκύπτει ότι όλα τα νέα φορολογικά μέτρα θα έχουν ενεργοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017.

 

Έτσι, εκτός από τους νέους φόρους στο εισόδημα που θα αφορούν στις αποδοχές του 2016 αλλά και τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού που ενεργοποιούνται άμεσα, οι φορολογούμενοι θα υποστούν, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου, αύξηση σειράς ειδικών φόρων κατανάλωσης από την 1η Ιουνίου (μεταξύ άλλων σε τσιγάρα, βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη), επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

Αναλυτικά ο κατάλογος των νέων μέτρων όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του μνημονίου έχουν ως εξής:

 

· Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

· Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%

· «Πάγωμα» των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016 2018 αλλά και εφαρμογή του εξής κανόνα προσλήψεων:

πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις το 2016

πρόσληψη για τέσσερις αποχωρήσεις το 2017

πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις το 2018.

· Νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου με βάση υπολογισμού την αξία αγοράς. Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.

· Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

· Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι δύο νέοι φόροι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

· Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

· Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά

· Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη

· Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

· Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ)

· Διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

· Μείωση δημοσίων δαπανών τον Ιούνιο του 2016 με έμφαση στις αμυντικές δαπανές αλλά και τις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Η μείωση των δαπανών θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποδώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

http://makpress.blogspot.com/2016/05/4_9.html