Γενική Συνέλευση της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας

Τα φλέγοντα ζητήματα των συναλλαγών μέσω POS και των διατιμημένων προϊόντων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των μελών της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, αρκετοί συνάδελφοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους όσον αφορά στη μη υποχρέωση των χονδρεμπόρων για εγκατάσταση τερματικών, καθώς όπως επεσήμαναν, δημιουργείται πρόβλημα στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Ταυτόχρονα, συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα των πληρωμών με POSγια τα διατιμημένα προϊόντα (τσιγάρα, Τύπος, εισιτήρια) και διασαφηνίστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο απαγορεύει την επιπλέον χρέωση των πελατών όταν αγοράζουν διατιμημένα προϊόντα με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης της τιμής των καρτών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν κατατάσσονται στα διατιμημένα προϊόντα και η τιμή τους μπορεί να διαμορφωθεί από τον λιανοπωλητή, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Ιακώβου υπογράμμισε ότι το Σωματείο δε μπορεί να επιβάλλει και/ή να προτείνει στα μέλη του κλάδου «τιμοκατάλογο» για επιπλέον χρέωση του καταναλωτή όταν αγοράζει κάρτες κινητής τηλεφωνίας. 

Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν συζητήθηκε το θέμα των υψηλών εγγυήσεων που έχουν δοθεί στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη» από αρκετούς συναδέλφους, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ των παρευρισκομένων ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε, παρουσία του νομικού συμβούλου του Σωματείου, ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες μαζικές αγωγές μελών κατά του «Ευρώπη» για διεκδίκηση των ποσών αυτών.

Επίσης, έγινε αναφορά στο θέμα των νέων διατάξεων του Νόμου 4483/31.07.2017 για τις μισθώσεις περιπτέρων και κυλικείων, σύμφωνα με τις οποίες συμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν πριν από το 2015 και ήταν επταετείς, με βάση το νέο νόμο γίνονται αυτόματα δεκαετείς. Ενώ εάν ένα συμβόλαιο για περίπτερο που έχει περάσει στο Δήμο (δηλαδή έχει πεθάνει ο δικαιούχος) έχει λήξει και ο μισθωτής παραμένει στο περίπτερο, μπορεί να ζητήσει με αίτημά του προς το Δήμο, παράταση για δύο χρόνια. Αναφέρθηκε και το γεγονός ότι το Σωματείο θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου αυτού.

Τέλος ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Ιακώβου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις επικείμενες εκλογές των Επιμελητηρίων και παρουσίασε τους υποψηφίους που προέρχονται από το Σωματείο, ενώ εξήγησε αναλυτικά τις υποχρεώσεις που έχουν οι επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να ασκήσουν τα εκλογικά δικαιώματά τους.

 

Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας ευχαριστούν θερμά τους συνάδελφους που συμμετείχαν
στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο