Η 12μελής επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει τουλάχιστον άλλες δύο φορές, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιδιώκει την κατάθεση του πορίσματος το συντομότερο δυνατόν, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος της όποιας τελικής πρότασης. Μάλιστα, και παρά τις εισηγήσεις να επιδιωχθεί η κατάθεση ενός πορίσματος που θα προέλθει έπειτα από σύνθεση των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί, μέλη της επιτροπής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν περισσότερες προτάσεις ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τελικά την πολιτική ευθύνη για την πρόταση – μεταρρύθμιση που θα θέσει σε διάλογο τόσο με τους εθνικούς φορείς, όσο και με τους πιστωτές.
Κοινή συνισταμένη των προτάσεων που συζητούνται, ανεξάρτητα από τη μορφή της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, είναι η εφαρμογή ενιαίων και κοινών κανόνων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, παλαιούς και νέους, άνδρες και γυναίκες, εργαζομένους και συνταξιούχους. Η εξίσωση αυτή των όρων συνταξιοδότησης, αλλά και των καταβαλλόμενων παροχών, εκτιμάται από τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει από το 70% που είναι σήμερα, στο 50% με 55%. Ειδικά στον τομέα της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, προκειμένου να γίνουν πιο αναλογικές οι καταβληθείσες εισφορές με τις καταβαλλόμενες παροχές, η επιτροπή εξετάζει όλες τις προτάσεις, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της απόφασης του ΣτΕ, καθώς η εφαρμογή της οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που ανεβάζουν το κόστος στα 4 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, πονοκέφαλο προκαλεί στους εμπειρογνώμονες της επιτροπής και ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι και οι προωθούμενες παρεμβάσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις δεν θα κριθούν στο μέλλον αντισυνταγματικές. Οι επόμενες συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
www.kathimerini.gr