H πρόταση έχει κατατεθεί και έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο θόρυβο. Τι προβλέπει; Ότι αν το ένα τρίτο των ιδιωτών πιστωτών μιας εταιρείας – δηλαδή, οι πιστώτριες τράπεζες της βασικά – συμφωνήσει για τη ρύθμιση των δανείωντης, τότε υποχρεούνται να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι τόσο το δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για να βρουν μια λύση για τις οφειλές που έχει και προς αυτούς.
Το γεγονός έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, κυρίως από τις πολιτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ισχυρίζονται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζουν μεν οι τράπεζες, αλλά βγαίνουν ζημιωμένοι οι άλλοι δύο (κράτος και ταμεία).
Ωστόσο, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που είχαν τη σχετική έμπνευση, διευκρινίζουν ότι τίποτα, κατ’ αρχήν, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο (σσ «πρόκειται για μια από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά), ενώ προστίθεται ότι στο τέλος της ημέρας κανείς από τους τρεις ενδιαφερόμενους δεν πρόκειται να βγει χαμένος, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι οφειλές αυτές είναι σχεδόν ξεγραμμένες.
Κατά συνέπεια, αν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν λαμβάνειν έσοδα, αυτό μόνο προς όφελος τους μπορεί να αποβεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρόταση συζητείται και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως οριστικά τελειωμένο.
www.voria.gr