Ανάπτυξη 2,9% και μείωση της ανεργίας στη χώρα το 2015, «βλέπει» το ΔΝΤ

Έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, «σοβαρές αρρυθμίες» στις μεγάλες οικονομίες

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και μείωση της ανεργίαςπροβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2015 κατά 2,9%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% κατά τη φετινή χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί την επόμενη χρονιά και να διαμορφωθεί στο 0,3%, έναντι αποπληθωρισμού -0,8% το 2014.
 
Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνειπλεονασματικό, με το πλεόνασμα να μειώνεται από το 0,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,1% του ΑΕΠ το 2015.
 
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ καταγράφει και θετικές εκτιμήσεις για την ανεργία στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα διαμορφωθεί στο 25,8% το 2014 και θα μειωθεί στο 23,8% το 2015.
 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την ευρωζώνη, καταγράφονται «αδυναμίες» και «αβεβαιότητες» όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη για το 2015, και τονίζεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης εξακολουθεί να μην είναι σταθερή και οι «μεγάλες οικονομίες» της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με «σοβαρές αρρυθμίες».
 
«Αδύναμη και άνιση» η παγκόσμια οικονομία
 
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, για την παγκόσμια οικονομία επισημαίνεται ότι παραμένει «αδύναμη και άνιση» παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η ανάκαμψή της, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «απειλή» της ευρωζώνης να εξελιχθεί σε «βασικό πρόβλημα» της διεθνούς οικονομίας.
 
Το ΔΝΤ αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωζώνη, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τις «επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις» με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων και δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα.
 
Ο κ. Μπλανσάρντ επανέλαβε ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ότι την ίδια στιγμή παραμένει «αδύναμη και άνιση».
 
Σύμφωνα με την έκθεση, αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Ιουλίου, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4%, όπως αναφερόταν τον Ιούλιο.
 
Στην έκθεση του ΔΝΤ προσδιορίζεται στο 0,8% η μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 3,1% το 2015. Για την Κίνα 7,4% το 2014 και 7,1% το 2015 και για τη Ρωσία ανάπτυξη 0,2% το 2014 και 0,5% το 2015.
 
Συγκεκριμένα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υποστηρίζεται ότι η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει χαμηλή, ενώ γίνεται αναφορά και στο δημόσιο χρέος, τονίζοντας ότι σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να μειωθεί σε «πιο διατηρήσιμα επίπεδα».
 
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και υποστήριξε ότι ακόμη τα χαμηλά spreads των κρατικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έδωσε περισσότερη σιγουριά στους επενδυτές και ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι βιώσιμη, προσθέτοντας πως «η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε και η οποία κερδήθηκε με ακριβό τίμημα, δεν πρέπει να απειληθεί».
 
Ο κ. Μπλανσάρντ ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να ασχοληθούν με την «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα με την υπερχρέωση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, προσθέτοντας ότι «οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω και οι χειρότερες προοπτικές, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, τη ζήτηση και την ανάπτυξη».
 

 

Στη έκθεση, αλλά και σε όσα ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, διατυπώνεται η άποψη ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στηρίζεται και από επεκτατική νομισματική πολιτική.
www.voria.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο