Υψηλά πρόστιμα και αφαίρεση διπλώματος για καπνιστές/ατμιστές οδηγούς που μεταφέρουν παιδιά στο όχημα

Πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για όσους καπνίζουν/ατμίζουν μέσα σε αυτοκίνητο που επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών, προβλέπεται από τον αντικαπνιστικό νόμο, όπως αναφέρεται σε Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόστιμο αυτό διπλασιάζεται στις 3.000 ευρώ, εάν «αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης».

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, η απαγόρευση του καπνίσματος αφορά στη χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα:

• Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).

• Σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων κ.λπ.) και στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής καθώς και στα παντός είδους κυλικεία.

• Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση.

• Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

• Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων, μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

• Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

• Στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών.

Όσον αφορά στον έλεγχο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, αρμόδιες αρχές για βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή κυρώσεων είναι:

1) Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού,

2) η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «τα όργανα ελέγχου, κατά την εκτέλεση του έργου τους και κατόπιν αιτήματος συνεπικουρούνται από τις κατά τόπον αστυνομικές και λοιπές αρχές, οι οποίες υποχρεούνται να ανταποκριθούν». Τις σχετικές καταγγελίες παραβάσεων διερευνά το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τακτικές, έκτακτες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις. Ειδικότερα, τακτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση ανάλογα :

α) με τον αριθμό των διαπιστωθεισών παραβάσεων και

β) το εύρος της περιοχής ελέγχου. Έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας του ελεγχόμενου χώρου, δίνοντας προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους έχ
ουν ήδη διαπιστωθεί παραβάσεις.

Για το πρόστιμο, κριτήριο αποτελούν ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση (πχ νοσοκομείο, σχολείο, κέντρα διασκέδασης), η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων (ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων), η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος, η μη ανταπόκριση του υπευθύνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, η υποτροπή κ.ά.

Σημειώνεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα.

Ολόκληρη η Εγκύκλιος:

http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeiotypoy/pressreleases/4503-egkykliostoyypoyrgoyygeiasgiatokapnisma

Σε μορφή .pdf εδώ

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο