”Το τσιγάρο βλάπτει την υγεία – Το τσιγάρο σώζει τον ΕΟΠΥΥ” – Καταγγελία της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας Ιακώβου Κωνσταντίνος  καταγγέλλει στο e-family.gr πως η τροπολογία για την κατάργηση του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα η αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής τσιγάρων και καπνού δεν θα είναι 5 λεπτά αλλά πολύ ακριβότερη. Ο κ. Ιακώβου αναφέρει :

H απόφαση είναι καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο

(καπνοβιομηχανία, χονδρεμπόριο και καπνοπώλη-περιπτερά-ψιλικατζή). Πέντε λεπτά επιπλέον φόρος ακούγεται μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι. Η συνολική αύξηση, σε ένα πακέτο αξίας 3,80€ με είκοσι τσιγάρα, 0,20€ λεπτά και στα φτηνά τσιγάρα όπου είναι και η μεγαλύτερη κατανάλωση αξίας 3,30€ θα είναι 3,60€ και στον στριφτό τσιγάρο (καπνό) αξίας 4,00€ θα πάει 4,40€.

Αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τους 50.000 εργαζόμενους στον κλάδο και για της 25.000 οικογένειες  (στην καλλιέργεια καπνού, σε καπνοπωλεία-περίπτερα-ψιλικατζίδικα και στη καπνοβιομηχανία). Είναι προφανείς, συνεπώς, οι επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία είναι το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα.

Επιπλέον αύξηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού που έχει ήδη εκτιναχθεί στο 21% επίσημα (σ.σ. ανεπίσημα έχει ξεπεράσει το 40%) με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων για το κράτος.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο ήδη οι ετήσιες απώλειες εσόδων του κράτους από το λαθρεμπόριο καπνού λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας καπνικών προϊόντων των τελευταίων χρόνων (από το 2010) δεν έχουν οδηγήσει σε αύξηση των δημόσιων εσόδων αλλά σε μεγάλη μείωση. Η φορολογική πολιτική θα πρέπει να είναι τέτοια που να πετυχαίνει ταυτόχρονα τους στόχους τόσο των εσόδων όσο και της δημόσιας υγείας, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενίσχυσης της παράνομης αγοράς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βαγγέλης Καράλης

Αφήστε ένα Σχόλιο