Τι προβλέπεται με την έγκριση του νέου ωραρίου φορτοεκφορτώσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Την έγκρισή της για το νέο ωράριο φορτοεκφορτώσεων για την Θεσσαλονίκη έδωσε χθες Πέμπτη η Μητροπολιτική Επιτροπή του Δήμου, με γνώμονα την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που εμφανίζεται στο κέντρο της πόλης.

 

Η έγκριση του ωραρίου έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Θανάση Παππά και του προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπελιμπασάκη.

Το ωράριο κατηγοριοποιεί την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, των υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης με κριτήρια τον τύπο των φορτηγών και τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες και γενικότερα τους χώρους που χρησιμοποιούνται ή καταλαμβάνονται κατά τη διαδικασία της φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Τι προβλέπει το νέο ωράριο

·  Για τα φορτηγά ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους, επιτρέπεται η στάση παρά το κράσπεδο για φορτοεκφόρτωση ως εξής:

-Δευτέρα έως Παρασκευή από 20:30 έως 08:30 της επομένης.

-Σαββατοκύριακα από 17:00 του Σαββάτου έως 08:30 της Δευτέρας.

-Αργίες ελεύθερα.

·       Ειδική ρύθμιση υπάρχει για τις οχτώ λεωφορειολωρίδες, όπου απαγορεύεται η φορτοεκφόρτωση κατά τις ώρες λειτουργίας τους. Ανά λεωφορειολωρίδα:

-Στην οδό Μητροπόλεως (στη δεξιά λωρίδα κατά τη φορά του μονόδρομου, ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 22.00).

-Στην οδό Τσιμισκή, στο τμήμα της από την οδό Αγγελάκη έως την οδό Κομνηνών (στη δεξιά λωρίδα κατά τη φορά του μονόδρομου, ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 06.30 – 20.30).

Στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και στη συνέχεια στη Βασιλέως Γεωργίου έως την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα (στη δεξιά λωρίδα κατά τη φορά μονόδρομου, ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 06.30 – 20.30).

-Στην οδό Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από την οδό Κορομηλά και μέχρι 35 μ. πριν από τη διασταύρωση με την οδό Θ. Σοφούλη (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά του μονόδρομου, ωράριο 12.00 – 21.00).

-Στην οδό Αγγελάκη, από την πλατεία ΧΑΝΘ και έως 60 μ. πριν από την πλατεία Σιντριβανίου (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά του μονόδρομου, ωράριο 06.30 – 20.30).

-Στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, στο τμήμα της από τον κόμβο με την οδό Βαλαγιάννη και στη συνέχεια στη Λεωφόρο Στρατού, μέχρι την οδό Κυβερνίδου (στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, ωράριο 06.30 – 20.30).

-Στη Λεωφόρο Στρατού, στο τμήμα της από την οδό Ν. Ζέρβα και μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Μπιζανίου (στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς Χαριλάου, ωράριο 06.30 – 20.30).

-Στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, στο τμήμα της από τον κόμβο Κωνσταντινουπόλεως – Λεωφόρου Στρατού και μέχρι 27 μ πριν από τη διασταύρωσή της με την οδό Βαλαγιάννη (στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς Χαριλάου, ωράριο 06.30 – 20.30).

Επίσης, η φορτοεκφόρτωση επιτρέπεται για τα οχήματα ωφέλιμου φορτίου έως 1,5 τόνο, ανεξαρτήτως ωραρίου και μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

«Οι υφιστάμενες θέσεις φορτοεκφόρτωσης, έχουν θεσμοθετηθεί με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου είτε Διεύθυνσης Τροχαίας και σύμφωνα με τη σήμανση, ισχύουν ανεξαρτήτως ωραρίου και είναι διαθέσιμες για τις φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων όλων των καταστημάτων της περιοχής», αναφέρεται στην απόφαση.

Για τους πεζοδρόμους του εμπορικού – ιστορικού Κέντρου που εντάσσεται σε αυτούς, ο κανονισμός λειτουργίας και το ωράριο φορτοεκφορτώσεων θα καθορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του πεζοδρόμου, που θα εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, το δε ωράριό τους θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο και μικρότερο τμήμα του γενικού ωραρίου φορτοεκφόρτωσης.

Για την εναρμόνιση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων σε υφιστάμενους πεζόδρομους με το γενικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, προβλέπεται:

·       Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στους πεζοδρόμους, από τις 06.30 έως 08.30 το πρωί για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους, για την εναρμόνισή του με το γενικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως παρακάτω:

1.Στον ιστορικό τόπο «Λαδάδικα»

2. Κλεισούρας

3. Ζεφύρων

4. Χαριτωνύμου

5. Σέκερη

6. Φωτήλα

7. Πετρόμπεη

8. Πανουργιά

9. Ταντάλου(από οδό Καζαντζάκη έως οδό Παλαιού Σταθμού).

Ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στους πεζοδρόμους, από τις 06.30 έως 08.30 το πρωί, για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 4 τόνους, για την εναρμόνιση του με το γενικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως εξής:

1. Στο μνημειακό άξονα της οδού Αριστοτέλους (από την οδό Εγνατία έως την οδό Μητροπόλεως).

2. Αγορά ιστορικού εμπορικού κέντρου «Μπεζεστένι».

3. Γ. Θε
οχάρη.

4. Αγ. Μηνά (Από την οδό Κατούνη έως την οδό Ίωνος Δραγούμη).

5. Εδέσσης.

6. Ολυμπίου Διαμαντή.(από την Βίκτωρος Ουγκώ Έως την οδό Κατούνη).

7. Ηρώδου του Αττικού.

8. Ερνέστου Εμπράρ.

9. Βηλαρά (από οδό Καθολικών έως οδό Συγγρού).

10. Συγγρού (από οδό Εγνατία έως την οδό Ερμού και την πλατεία Χρηματιστηρίου).

11. Πάικου (από την οδό Συγγρού έως την οδό Ίωνος Δραγούμη).

12. Ι. Καποδιστρίου (από την οδό Βαλαωρίτου ως την οδό Παπαδοπούλου).

13. Παπαδοπούλου (από την οδό Καποδιστρίου έως την οδό Ίωνος Δραγούμη).

14. Αγ. Σοφίας (από την Πλατεία Αγ. Σοφίας έως την οδό Τσιμισκή).

15. Αγ. Θεοδώρας.

16. Γεωργίου Σταύρου.

17. Τσιρογιάννη.

18. Νικηφόρου Φωκά(Από την οδό Παύλου Μελά έως την Λ. Νίκης).

Ειδικές περιοχές

Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στις αγορές του ιστορικού εμπορικού κέντρου «Βατικιώτη» και «Βλάλη», είναι από τις 2.30 έως 8.30 το πρωί για φορτηγά ωφέλιμου φορτίου έως 8 τόνους, διότι σε αυτές λειτουργούν και τροφοδοτούνται λαχαναγορά και ιχθυαγορά.

Ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, από τις 6.00 έως 7.30 το πρωί, θεσπίζεται για φορτηγά ωφέλιμου φορτίου έως 4 τόνους στον πεζόδρομο Ικτίνου, επειδή εφάπτεται σχολικού συγκροτήματος, ομοίως και στον πεζόδρομο Ζεύξιδος, διότι είναι συχνή η διέλευση μαθητών και των συνοδών τους.

Πηγή

Αφήστε ένα Σχόλιο