«Κούρεμα» χρεών σε εφορίες-ταμεία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δίνει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ παράλληλα οι προϋποθέσεις υποβολής σχετικής αίτησης από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται πιο ευέλικτες, καθώς υπήρξαν αλλαγές.

Συγκεκριμένα, αρχικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, έγινε μια σημαντική τροποποίηση, η οποία επιτρέπει και στους ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους μόνο προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι προς τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Ακόμη, με την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα στις εφορίες και στα ταμεία να προσφέρουν και σε ελεύθερους επαγγελματίες ρυθμίσεις των οφειλών τους με «κούρεμα» (διαγραφή βασικής οφειλής, απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα) και διακανονισμό έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, που δε μπορούν να είναι χαμηλότερες από 50 ευρώ.

Με τη ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά επανέρχεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για όλους όσοι ασκούν κάποια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένων των επαγγελματιών.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας δέχθηκε εν μέρει τα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας για την καθιέρωση πιο ελαστικών κριτηρίων για την υποβολή αίτησης για ρύθμιση χρεών από τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Έτσι, ενώ αρχικά προβλεπόταν για τις επιχειρήσεις αυτές ότι θα έπρεπε να έχουν εμφανίσει κέρδη προ φόρων σε μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μόνο κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία χρήση, δηλαδή ουσιαστικά να έχουν καλύψει τα λειτουργικά τους έξοδα. Ακριβώς η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδώ: 

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=bfef3a85-2d23-4ed8-9468-a74e0153b348

Αφήστε ένα Σχόλιο