Κατασχέθηκαν πάνω από 25 τόνοι καπνού σε παράνομο εργοστάσιο – Στα 6.500.000 ευρώ οι διαφυγόντες φόροι

Ένα πλήρως εξοπλισμένο παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής καπνού, εντοπίστηκε σε περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την Τετάρτη 13 Μαΐου, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, ενώ κατασχέθηκαν 25 τόνοι καπνού.

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα (όλοι τους Έλληνες), μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που λειτουργούσαν το εργοστάσιο, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και της νομοθεσίας για την ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη φορολογία καπνού. Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το άτομο που είχε εκμισθώσει τον χώρο και το οποίο αναζητείται.
Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΛ.ΑΣ., οι διαφυγόντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις του καπνού, σύμφωνα με τις κατασχεθείσες ποσότητες, ανέρχονται στο ποσό των 6.500.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η σπείρα λειτουργούσε με επιχειρησιακά δομημένη δράση, με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος από την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων και τη μεταπώλησή τους στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, από τον Ιανουάριο του 2019, η εγκληματική οργάνωση είχε μισθώσει αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, όπου εγκατέστησε και λειτουργούσε το παράνομο εργοστάσιο, με σύγχρονο εξοπλισμό και δυνατότητα επεξεργασίας περίπου δύο τόνων καπνού την ημέρα.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στον χώρο, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
25 τόνοι λαθραίου καπνού
πλήρως εξοπλισμένη γραμμή επεξεργασίας καπνού
2 γεννήτριες παραγωγής ρεύματος για την υποστήριξη λειτουργίας του εργοστασίου
πλήθος μηχανημάτων για την υποστήριξη της λειτουργίας του παράνομου εργοστασίου
φορτηγό όχημα με πλαστές πινακίδες, στο εσωτερικού του οποίου εντοπίστηκαν 200 κιλά ακατέργαστου καπνού σε φύλλα
22.950 ευρώ
2 μηχανοκίνητα κλαρκ και 8 χειροκίνητα παλετοφόρα
600 χάρτινες κενές κούτες διαφόρων μεγεθών
2 κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος
αυτοκίνητο, δίκυκλη μοτοσυκλέτα και 4 κινητά τηλέφωνα
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr/