Εξάρθρωση πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από την Αστυνομία

Τον εντοπισμό και εξάρθρωση “μαφίας” λαθραίων τσιγάρων και την κατάσχεση 70 τόνων καπνού και 8,8 εκ. πακέτων τσιγάρων ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης έκανε λόγο για “ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για πέντε τουλάχιστον χρόνια με μεθοδολογία εγκληματικής οργάνωσης τύπου «μαφίας», παρασκευάζοντας και διακινώντας τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδομήθηκε πλήρως από την Ελληνική Αστυνομία”.

Στις εγκαταστάσεις που εντοπίστηκαν ήταν εγκατεστημένες ολοκληρωμένες γραμμές  παραγωγής, παρασκευής, τυποποίησης και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, ενώ σύμφωνα με την Γ.Α.Δ.Θ. απετράπη οικονομική ζημία τουλάχιστον 32 εκ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, από την διαφυγή καταβολής ανάλογων φόρων. Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εντυπώματα από 51 μάρκες τσιγάρων και όλος ο ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός για όλη τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας, καθώς και αποθέματα υλικών για περίπου 178 εκ. τσιγάρα. Στις εγκαταστάσεις βρέθηκε επίσης γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και κλίνες και δωμάτια για τα 40 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από την έρευνα, προέκυψε πως η οργάνωση αυτή δραστηριοποιούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια, με εισαγωγή καπνού από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας από τη Βουλγαρία, ενώ προχωρούσαν στη διοχέτευση των τσιγάρων τόσο στο εμπόριο όσο και στο παρεμπόριο, αλλά και στην εξαγωγή σε Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 49χρονος εγκέφαλος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ήδη δικογραφία.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 2 εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, 3 εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, 3 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, 2 αποθήκες τσιγάρων και 2 αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

70 τόνοι και 442 κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού,

8.882.427 λαθραία πακέτα τσιγάρα,

18.570 συσκευασίες καπνού,

μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 3 πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων,

μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 2 πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα,

απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα 25.000.000 πακέτα τσιγάρα,

32 φορτηγά,

26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες,

15 αυτοκίνητα,

6 κλάρκ,

2 πρέσες,

συσκευή ανίχνευσης κοριών

165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων

103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες,

πλήθος πλαστών εγγράφων,

πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

O Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης δήλωσε πως “η καταπολέμηση του παρεμπορίου και των λαθραίων προϊόντων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εξάρθρωση αυτής της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης και η κατάσχεση τόνων λαθραίου καπνού και εκατομμυρίων πακέτων τσιγάρων έρχεται να επιβεβαιώσει την διαρκή μας προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου”.

Ακολουθεί το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. :

Αφήστε ένα Σχόλιο