Διπλό το «φορολογικό» χτύπημα για τους καπνοπώλες και τα ψιλικά

Άρθρο του Κώστας Ιακώβου

Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας

Μέλος Δ.Σ. ΕΕΘ

Φορολογικό και ανάλγητο χτύπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κλάδο των επαγγελματιών προϊόντων καπνού και ψιλικών ειδών. Οι αιφνίδιες –κατά τα άλλα φήμες- για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό, κάθε άλλο παρά συνθήκες βιωσιμότητας, δεν προοιωνίζει  για τις επιχειρήσεις μας.  Μάλιστα όπως φαίνεται το χτύπημα θα είναι διπλό, καθώς ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος εκτός από την επιβολή ανόδου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και της ενδεχόμενης αύξησης ΦΠΑ στο 24%.

 

 

 Αντιλαμβάνονται όλοι πως οι καταστάσεις που διαμορφώνονται, στο επιχειρηματικό τοπίο, επιεικώς θα τις χαρακτήριζα ως «αδιανόητες». Η κυβέρνηση αντί να δώσει κίνητρα για να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και η μικρομεσαία επιχείρηση, αντί να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και αναπτυξιακά κίνητρα, έχει βάλει ως στόχο την εξαθλίωση και την καταστροφή της. Δε θα ήταν υπερβολή να μιλήσω για »νέα επιχειρηματικά λουκέτα», εκτόξευση της ανεργίας στις παραγωγικές ηλικίες, αύξηση της ανεργίας για τους εργαζομένους μας. Από πού και πώς θα βγουν όλα αυτά τα έξοδα;

Ας μου απαντήσει κάποιος, όπως διαθέτει έστω και την παραμικρή κατανόηση της πραγματικότητας, πως θα ανταπεξέλθει κάποιος στις διπλές αυξήσεις ΕΦΚ και ΦΠΑ;

Ποιος καταναλωτής δε θα κοιτάξει να στραφεί στον παρεμπόριο για τη μείωση των εξόδων του; Ακόμα και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου, με αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις 320 τόνων (στις 29.1.2016 ποσότητας 304,483 τόνων και στις 29.3.2016 ποσότητας 14 τόνων) έκνομα παραχθέντος χύμα τσίπουρου από το Τελωνείο Λάρισας.

Όπως βλέπετε, ακόμα ένας κλάδος, όπως είναι οι Έλληνες Παραγωγοί Αλκοολούχων Ποτών, πλήττονται από το λαθρεμπόριο. Το κράτος πότε θα καταλάβει πως μόνον με την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα καταφέρει να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία. ΟΙ αλλεπάλληλες, επιβολές φόρων, το μόνον που κάνουν είναι να οδηγούν στην άνθιση του παράνομης εμπορίας προϊόντων.

Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, η στάση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη που μόλις λίγο καιρό πριν, που είχε παραδεχθεί στη Βουλή στις 14/12/2015 ότι:

«κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αντί να παίρνουμε περισσότερους φόρους, χάνουμε φόρους ακόμη κι απ’ αυτούς που είχαμε.»

Αυτή τη στιγμή περίπου ένα στα τέσσερα ή πέντε πακέτα τσιγάρα που πουλιούνται στην Ελλάδα είναι λαθραίο. Τα νούμερα είναι σημαντικά, όχι μόνο για τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και για την υγεία των πολιτών, διότι πολλά από τα τσιγάρα που κυκλοφορούν δεν είναι απλά λαθραία, χωρίς δηλαδή τον αντίστοιχο φόρο, αλλά είναι τα λεγόμενα «μαϊμού», είναι δηλαδή επικίνδυνα για την υγεία και τα πνευμόνια του κόσμου.

Στο θέμα του νομοσχεδίου, έχουμε ήδη ένα αρχικό νομοθέτημα το οποίο έχει γίνει από τον κ. Νικολούδη, το οποίο ήταν ένα σημαντικό βήμα στο να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα καπνικά προϊόντα. Αυτό το σημαντικό βήμα βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα νέο νομοθέτημα, το οποίο πρέπει να ενσωματώσει το κοινοτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2016».

 

«Είναι τραγικό πως φωνάζουμε αδιάλειπτα και προς πάσα κατεύθυνση ότι η συνεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ επιφέρει μειώσεις στα έσοδα του κράτους, καθώς αυξάνεται με αλματώδη βήματα το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού, η κυβέρνηση «έχει κλειστά αφτιά».

Φαίνεται πως έχει και »κλειστά μάτια». Γιατί δεν μπορεί όλοι να βλέπουν τους πτωτικούς αριθμούς μείωσης των κρατικών εσόδων εκτός από τους κυβερνόντες. Ωστόσο, θα συνεχίσω να το επαναλαμβάνω πως είναι αυτονόητο ότι η αύξηση ΕΦΚ θα επιφέρει επιπλέον μείωση είσπραξης εσόδων και αύξηση του λαθρεμπορίου». 

Καλώ την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να κατανοήσει την κατάσταση και να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις φόρων. Πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης εκτός κι αν έχει βάλλει ως στρατηγικό στόχο «τον ολοσχερή εξαφανισμό» των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Διπλό το «φορολογικό» χτύπημα για τους καπνοπώλες και τα ψιλικά

Αφήστε ένα Σχόλιο