ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Θεσσαλονίκη 10/05/2016

Προς:•Υπουργό Υγείας κ Ξανθός Ανδρέας

•Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

κ Πολάκης Παύλος

 

Από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας χιλιάδες σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την χώρα. Αιτίες είναι κατά κύριο λόγο η φορολογία των τσιγάρων που αποτελούν τον μεγάλο όγκο των πωλήσεων των περιπτέρων και ψιλικών και η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Επίσης, η πώληση των τσιγάρων έχει μειωθεί και λόγω της ευρύτατης απήχησης που έχουν πλέον τα μηνύματα για τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία.

 

Τα νέα προϊόντα καπνού που ενδεχομένως προκαλούν μικρότερη βλάβη αποτελούν το μέλλον της καπνοβιομηχανίας και κατά συνέπεια του κλάδου μας. Η Οδηγία για τα καπνικά προϊόντα με τις διατάξεις της για την πώληση των νέων προϊόντων καπνού μας έδινε μια ελπίδα και περιμέναμε την ενσωμάτωσή της ώστε να υπάρξει και στη χώρα μας κατάλληλη νομοθεσία για να μπορέσουμε άμεσα να πουλήσουμε στην ελληνική αγορά τα προϊόντα αυτά, που κυκλοφορούν ήδη σε άλλες χώρες μέσω της παραδοσιακής αλυσίδας του λιανεμπορίου. 

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το άρθρο 20 το υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη το άρθρο 19 της οδηγίας,  δημιουργεί μια πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία και επιβάλει την αδειοδότηση – και μάλιστα κατόπιν της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης! που όλοι γνωρίζουμε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να εκδοθεί – προκειμένου να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα καπνού στην αγορά! 

Ο τρόπος με τον οποίο αυτό το άρθρο είναι διατυπωμένο οδηγεί σε άλλο ένα σοβαρότατο χτύπημα κατά των περίπτερων και των ψιλικών. Μας στερεί τη δυνατότητα να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού, δηλαδή τα προϊόντα που μπορούν να μας κάνουν να σταθούμε στα πόδια μας τα επόμενα χρόνια, αφού πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τόσα γραφειοκρατικά εμπόδια που προβλέπονται για να μπουν στην αγορά.

Μας είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε για ποιον λόγο το Υπουργείο επιλέγει αυτή την προσέγγιση, όντας βασιλικότερο του βασιλέως, δηλαδή εισάγοντας μία διάταξη που είναι κατά πολύ αυστηρότερη και κατά πολύ πολυπλοκότερη από την αρχική διάταξη της ευρωπαϊκής οδηγίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που καμία τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται ούτε για τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, ούτε βεβαίως για τα βασικά ανταγωνιστικά προϊόντα των νέων προϊόντων καπνού, που είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία (χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης)  και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω.  Την ίδια στιγμή, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στην αγορά μετά από μια απλή κοινοποίηση και χωρίς καμία άδεια. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων, που από το 2008 λειτουργούν παράνομα θα μπορούν τώρα να συνεχίσουν να πωλούν νόμιμα τα προϊόντα τους χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες και χρονοβόρες αδειοδοτήσεις και εμείς οι λιανέμποροι που δεν πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγάρα και που τόσα χρόνια δίνουμε μάχη επιβίωσης με τους φόρους, το λαθρεμπόριο και την κρίση θα χάσουμε την ευκαιρία ή θα καθυστερήσουμε πολύ να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού. 

Αυτό κατά τη γνώμη μας αποτελεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των ηλεκτρονικών τσιγάρων, χωρίς να αιτιολογείται από κανένα λόγο που να έχει να κάνει με την δημόσια υγεία. Άλλωστε, αν η προστασία της δημόσια υγείας ήταν το ζητούμενο, τότε γιατί η ίδια η Ε.Ε. με την οδηγίας της δεν προέβλεψε μία αυστηρότερη διαδικασία από την απλή διαδικασία κοινοποίησης που προβλέπει το ψηφισμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (!) άρθρο 19 της οδηγίας;  

Αυτό που ζητάμε είναι να αφήσετε τις διατάξεις της Οδηγίας όπως έχουν εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και έχουν αξιολογηθεί επί μήνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, δηλαδή την διαδικασία της απλής κοινοποίησης με έλεγχο των προϊόντων αυτών 6 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. 

 

 

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας

   Κωνσταντίνος Ιακώβου     Βασίλης Μπαλούκας