Δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, Κ. Ιακώβου για την έξαρση του λαθραίου τσιγάρου

Τον κώδωνα του κινδύνου πως το παραεμπόριο καπνικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πακέτου των τσιγάρων κατά 0,50 ευρώ έκαστο κρούουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

 

Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις το παραεμπόριο καπνικών προϊόντων ξεπερνά το 30%, την ώρα που προ κρίσης ήταν μονοψήφιο. Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ πριν από τρία περίπου χρόνια έκανε λόγο για 20%, ωστόσο η βαθύτερη ύφεση της χώρας, η μείωση μισθών και συντάξεων και η ανεργία έχουν  ως αποτέλεσμα την αύξηση του εν λόγω ποσοστού.

Σύμφωνα με τον Κώστα Ιακώβου, πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Μακεδονίας ο οποίος μίλησε στο www.ka-business.gr «η πώληση καπνικών προϊόντων κατέχει το 3% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Οι παράνομοι πλανόδιοι πωλητές που κυκλοφορούν πωλούν τα τσιγάρα τους στο 1/3 της τιμής με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτησή τους λόγω της κρίσης».

Τα παράνομα προϊόντα καπνού προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Αίγυπτο και την Αραβία και ο καπνός από τα οποία κατασκευάζονται είναι αμφιβόλου ποιότητας. Όπως λέει ο κ. Ιακώβου το ποσοστό του κέρδους για έναν επαγγελματία του κλάδου από την πώληση ενός πακέτου τσιγάρα ανέρχεται μόλις στο 3,5% την ώρα που οι πλανόδιοι παράνομοι πωλητές δουλεύουν με πολλαπλάσια ποσοστά κέρδους.

«Ο λαθρέμπορος είναι ο άμεσος ανταγωνιστής μας. Πουλά πολύ φτηνά και εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ελλάδα» σχολιάζει στο www.ka-business.gr.

Το πρόβλημα της εμπορίας παράνομων καπνικών προϊόντων ξεκινά, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου από την Αθήνα και… σιγά σιγά ανεβαίνει, ενώ γίνεται εντονότερο στις περιοχές που συνορεύουν με άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου το πρόβλημα των λαθραίων καπνικών προϊόντων αναμένεται να γιγαντωθεί τους επόμενους μήνες καθώς από 1.1.2017 η τιμή των πακέτων τσιγάρων αναμένεται να αυξηθούν κατά  0,50 λεπτά.

Όμως δεν είναι μόνο τα λαθραία τσιγάρα που δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά. Παράλληλα με τα λαθραία καπνικά προϊόντα οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν και τα παράνομα τσιγάρα που εισάγονται από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. «Εάν ένας Έλληνας πάει στη Βουλγαρία και επιστρέψει μπορεί να τα φέρει άφοβα. Ο νόμος ορίζει ότι έλεγχος μπορεί να γίνει όταν οι Έλληνες επιστρέψουν στη χώρα και μετά από εκατό και διακόσια μέτρα από τα σύνορα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν υποδομές. Ζητάμε από το κράτος αυστηροποίηση των ποινών για τους παράνομους λιανοπωλητές και αυστηροποίηση των ελέγχων» καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών και Περιπτέρων Μακεδονίας μιλώντας στο www.ka-business.gr.

πηγή: ka-business.gr