ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΑ POS

Θεσσαλονίκη 16/2/2016

ΠΡΟΣ:

•Καπνοπώλες, Περιπτεράδες και Ψιλικατζήδες

•Χονδρέμπορους 

•Συνεργαζόμενες εταιρείες κλάδου

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ POS

 

Αξιότιμοι κύριοι

 

Με την παρούσα «ανοιχτή ενημερωτική επιστολή» θα θέλαμε σας πληροφορήσουμε για το σύνολο των ενεργειών που έχουμε κάνει ως Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, αναφορικά με τα τερματικά μηχανάκια POS. 

Το σημαντικότερο δε από όλα, είναι η χρονική έναρξη των πρωτοβουλιών μας. Είμασταν οι «πρώτοι» που ξεκινήσαμε, κινηθήκαμε και δημοσιοποιήσαμε το σύνολο των πράξεων μας, από τις αρχές Οκτωβρίου 2015.

 

Σας παραθέτουμε αναλυτικά τις κινήσεις στις οποίες προχωρήσαμε ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για το κόστος αγοράς POS αλλά κυρίως για την μείωση του ποσοστού παρακράτησης από τα τραπεζικά ιδρύματα, από τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, στις επιχειρήσεις μας.

Μέσα στο πρώτο πενθήμερο Οκτωβρίου 2015, είχαμε ολοκληρώσει την πρώτη διερευνητική μας ενέργεια με τα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή οικονομική προσφορά και ενημερώσαμε αναλυτικά τα μέλη του Σωματείου μας.

 

Ακολουθεί η πλήρη ενημερωτική επιστολή: 

 

Η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας μπροστά από τις εξελίξεις

 

Τα POS μπαίνουν στη ζωή μας

Η «επόμενη» μέρα των συνεπειών της σημερινής οικονομικής κρίσης μας βρήκε ήδη προετοιμασμένους στο να εναρμονιστούμε με τη νέα μορφή οικονομικών συναλλαγών. Ήδη, και πριν ακόμα επιβληθεί η χρήση των τερματικών μηχανημάτων, ως Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας, είχαμε ξεκινήσει σειρά συζητήσεων με τις τράπεζες ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό παρακράτησης, από αυτές. Οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μπαίνουν στην επιχειρηματική μας ζωή και διαπραγματευτικές μας ενέργειες, απέφεραν καρπούς. 

Το ποσοστό παρακράτησης κυμαινότανε από 1,3% έως 1,7%. Την ίδια στιγμή διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν την εξεύρεσης χρυσής τομής μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ώστε να κατέβει η ποσοστιαία χρέωση από τη χρήση των τερματικών μηχανημάτων. 

Στον κλάδο μας, το παραπάνω ποσοστό χρέωσης δεν συμφέρει γιατί ήδη από τα διατιμημένα προϊόντα πώλησης όπως τσιγάρα, εισιτήρια, κάρτες κινητής τηλεφωνίας και εφημερίδες κερδίζουμε από 1,2 έως 4%. Όταν λοιπόν η τράπεζα μας κρατάει ή 1,3 ή 1,7% το ποσοστό του κέρδους μας μειώνεται δραστικά. Κυριολεκτικά βγαίνουμε ζημιογόνοι.

Μετά από τις πρώτες προσφορές που λάβαμε, η καλύτερη προσφορά που ήρθε στα χέρια μας ήταν από την Εθνική Τράπεζα καθώς ζήτησε μόλις το 1% χωρίς να υπάρχει δέσμευση τζίρου προς το μηχανάκι. Το κόστος δαπάνης για το μηχανάκι 195.00€ με ενσωματωμένο τον ΦΠΑ και 29.00€ το χρόνο, η συντήρησή του. 

Η πρώτη προσφορά της Eurobank αναφορικά με το ποσοστό παρακράτησης κυμαίνεται γύρω στο 1,3%. Στη συνέχεια με δεύτερη προσφορά της, έκανε λόγο για τον πρώτο χρόνο δωρεάν το μηχανάκι και όλα τα υπόλοιπα δωρεάν, χωρίς να διευκρινίζει τίποτε περισσότερο ούτε οικονομικά ούτε χρονικά. Έδωσε ποσοστό 0,80%. Αυτό για τους συνάδελφους που έχουν τζίρο, δηλωμένο στη φορολογική τους δήλωση από 80.000€ και πάνω, θα πάρουν το τερματικό μηχάνημα δωρεάν. Εκείνοι, που έχουν δηλωμένο τζίρο μικρότερο των 80.000€ θα πληρώσουν για την αγορά του μηχανήματος. 

 

Προσοχή! Μιλάμε για το τζίρο που έχει δηλωθεί ως τζίρος στη φορολογική δήλωση και όχι ο «τζίρος» που περνάει από το μηχανάκι. 

Ως Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας θεωρούμε ως «αόριστη» αυτή την πρόταση και όχι συγκεκριμένη. Για το λόγο αυτό και μετά από προφορικές αλληλοενημερώσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ μας, η πρόταση οδεύει προς απόρριψη.

Στο σημείο αυτό, είμασταν εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΣ της Ένωσης, για την οριστική έγκρισή του.

Την ίδια χρονική στιγμή καταλαβαίνουμε όλοι μας πως και το 1% που μας χρεώνουν δεν μας συμφέρει. Θα πρέπει το κράτος και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών να μεριμνήσει ώστε να πέσει το ποσοστό αυτό για τις μεν «χρεωστικές» στο 0% για τις δε «πιστωτικές» να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή ποσοστιαία χρέωση.

Με την Εθνική Τράπεζα που μιλήσαμε, μας διαβεβαίωσε πως αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μείωσης του ποσοστού, αυτόματα θα αλλάξουν και οι ποσοστιαίες χρεώσεις προς τα μέλη της Ένωσης.

Για να προμηθευτεί ο καθένας από τους συναδέλφους, το τερματικό μηχάνημα από την Εθνική Τράπεζας, θα πρέπει να έρθει από τα γραφεία της Ένωσης για να παραλάβει το χαρτί έγκρισης από το Σωματείο. Με το χαρτί αυτ
ό της έγκρισης -ότι δηλαδή μπορεί να πάρει το μηχάνημα- θα πηγαίνει στην τράπεζα και θα του δίνουν το τερματικό POS. Τονίζουμε πως το μηχάνημα θα είναι ονομαστικό για τον κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά. Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας, πως για να λειτουργήσει το τερματικό POS, θα πρέπει να υπάρχει internet στο σημείο. Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, που δεν υπάρχει internet ή δεν έχει τόσο καλή ποιότητα σήματος, εκεί θα χρειαστεί ένα καλύτερο – ενισχυμένο τερματικό μηχάνημα, που κοστίζει πάνω από 200€ το οποίο διαθέτει και 3G. 

Εδώ κάναμε έκκληση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τον ΟΑΣΘ, τις εφημερίδες και τις εταιρείες καπνού να μεσολαβήσουν τόσο προς την Ένωση Τραπεζών όσο και προς το Υπουργείο έστω για το δικό μας το επάγγελμα να γίνει μία εξαίρεση στο κόστος. Δηλαδή να έχουμε το χαμηλότερο κόστους συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς κλάδους αφού πουλάμε ήδη διατιμημένα προϊόντα. Τους τονίσαμε πως επιθυμούμε να μειωθεί του 1% στο 0,5% και από τη μεριά μας και θα ασκήσουμε τις μέγιστες δυνατές πιέσεις για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστιαίο αποτέλεσμα.

Όποιος από τους συναδέλφους μας, δεν είχε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, του εξηγήσαμε θα πρέπει να ανοίξει έναν λογαριασμό όψεως. Θα τους ζητήσουν κάποια χαρτιά, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ενός ανοίγματος λογαριασμού όψεως. Διευκρινίσαμε επίσης, αν κάποιος είναι στον Τειρεσία δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να ανοίξει λογαριασμό όψεως στη Εθνική Τράπεζα. Αφού καταθέσει όλα τα χαρτιά που απαιτούνται στις επόμενες επτά εργάσιμες ημέρες θα έχει παραλάβει το μηχάνημα. Αρκεί βέβαια να ετοιμάσει όλα τα χαρτιά που θα του ζητήσει η Τράπεζα. Για τυχόν ερωτήματα ή απορίες αναφορικά με τη χρήση του τερματικού, η τράπεζα θα βοηθήσει τον οποιονδήποτε επιχειρηματία συνάδελφο. Επίσης, υπάρχει και 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών επτά μέρες την  εβδομάδα, σ’ ένα τηλεφωνικό κέντρο. Επίσης, για ο,τιδήποτε άλλο χρειαζόταν οι συνάδελφοι, ενημερώθηκαν πως μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σωματείο.

 

Στη συνέχεια και από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου 2015 και αφού είδαμε κοστολογημένα πλέον, πως το κόστος αγοράς ενός τερματικού μηχανήματος και τα ποσοστά παρακράτησης από τις χρήσεις των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ήταν «κυριολεκτικά» ζημιογόνα για τις επιχειρήσεις μας, προχωρήσαμε σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

 Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε πιεστικά προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε αρχικά να λάβουμε τη στήριξη των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών μας οργάνων όπως είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, παραβρέθηκε και μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της ΓΣΕΒΒΕ για το θέμα των τερματικών POS. Η αναλυτική ενημέρωση του προέδρου κ. Ιακώβου προς τους συνέδρους της 47ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΒΕ πραγματοποιήθηκε στο διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2015, στην Αθήνα. 

Στο διήμερο των εργασιών της Τακτικής Συνέλευσης, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστές και το σύνολο των παραγωγικών φορέων που βρίσκονται υπό τη σκέπη της ΓΣΕΒΒΕ.

Την ίδια στιγμή, άρχισε τηλεφωνικός κύκλος επαφών με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το κάθε τραπεζικό ίδρυμα ξεχωριστά. Εδώ πρέπει να σας ενημερώσουμε πως στο πλαίσιο των γενικότερων πιέσεων μας, προς τα τραπεζικά ιδρύματα «ρίξαμε» ως στοιχείο πίεσης, τον αριθμό των 10.000 σημείων.

Με από τις από κοινού συζητήσεις με όλους τους παραπάνω, αποστείλαμε επιστολές με τα αιτήματά μας, ζητώντας τη μείωση του κόστους αγοράς και της πτώσης των αρχικών ποσοστών παρακράτησης από τη χρήση των καρτών. 

Σχετικές επιστολές που απεστάλησαν την 1η Δεκεμβρίου 2015:

•Στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη

•Την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη 

•Τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη

 

Η ανταπόκριση του ΕΕΘ ήταν άμεση και πήρε «τη σκυτάλη» της πίεσης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και δίνει τη στήριξη τους στις ενέργειες που κάνουμε για τα POS. Αποστέλλει σχετικές επιστολές με τη ημερομηνία 14/12/2015 :

•Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη

•Προς το Γενικό Γραμματέα Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο

 

Η Εθνική Τράπεζα από τη μεριά της, με αποκλειστική επιστολή στις 22 Δεκεμβρίου 20
15, προς την «Ένωση Καπνοπωλών – Ενοικιαστών Περιπτέρων – Πωλητών Ψιλικών & Τυποποιημένων ζαχαρωδών ειδών Μακεδονίας», με την οποία μας γνωστοποιεί την μείωση του κόστους αγοράς για τα POS και την πτώση του κόστους παρακράτησης ποσοστών από τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις επιχειρήσεις μας. 

Αξιότιμοι κύριοι, σας υπογραμμίζουμε πως με ευχάριστη έκπληξη είδαμε ότι η Εθνική Τράπεζα στην απαντητική επιστολή προς το Σωματείο μας, χρησιμοποίησε γραπτά τους «ορισμούς» που δίνουμε εμείς για τον κλάδο μας, όπως «περίπτερα, καταστήματα ψιλικών ειδών και καπνοπωλεία».  

Επισυνάπτεται η πλήρης επιστολής

Στη συνέχεια και το πιο ενθαρρυντικό για μας, είναι η απόφασή της Εθνικής Τράπεζας να ρίξει στο 0,50% το ποσοστό παρακράτησής της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. 

Σας επισυνάπτουμε τη σχετική απαντητική επιστολή που πήραμε από την Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη

 

Αξιότιμοι κύριοι

Σας ενημερώνουμε επίσης, πως οι ενέργειες μας, δε σταμάτησαν εδώ. Με ομόφωνη απόφαση των μελών της Ετήσιας Γενικής Τακτικής Συνέλευσης του Σωματείου, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επανήλθαμε με νέα επιστολή προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λούκα Κατσέλη. Στη συγκεκριμένη επιστολή της ζητάμε την ολική εξαίρεση από την παρακράτηση του ποσοστού 0.50% με τις χρήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, στα διατιμημένα προϊόντα που εμπορευόμαστε στις επιχειρήσεις μας. Επίσης, της γνωστοποιήσαμε σε ποια σημεία των αποφάσεων που έλαβε, συμφωνούμε «ως «Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας» και την ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Περιμένουμε την εκ νέου απάντησή της.

Τονίζεται πως ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, κ. Κώστας Ιακώβου και ενεργώντας πάντα για το συμφέρον του κλάδου, με προσωπικές του πρωτοβουλίες και απευθυνόμενος σε προσωπικές του γνωριμίες προς όλα τους εκπροσώπους των κομμάτων, ζητάει και τεκμηριώνει τη μηδενική ποσοστιαία παρακράτηση από τη χρήση των καρτών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως όλους πως οι ενέργειες του Σωματείου μας, είναι αδιάλειπτες και συνεχιζόμενες. Όσοι κι αν προσπαθούν να μας αντιγράψουν ή να καρπωθούν τα δικά μας θετικά αποτελέσματα εκτίθενται από τις ίδιες «ετεροχρονισμένες» ημερομηνίες. Αν και στο σημείο αυτό και έχοντας πλήρη συνείδηση των όσων λέμε, από τη μεριά μας, αμφισβητούμε κι αν ακόμα έχουν κάνει τις παραμικρές ενέργειες. 

 

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας

Κωνσταντίνος Ιακώβου      Βασίλης Μπαλούκας