Ακολουθήστε μας

 

           


Πως υποδέχτηκαν οι Θεσσαλονικείς τις αυξήσεις στις πλαστικές σακούλες;

Με … ψυχραιμία αντιμετώπισαν οι Θεσσαλονικείς τις νέες αυξήσεις της τιμής των πλαστικών σακούλων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Αν και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα του νέου έτους και οι περισσότεροι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με τις νέες αυξήσεις, στο νομό Θεσσαλονικείς υπήρξαν καταστηματάρχες που εξυπηρέτησαν κόσμο και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις του.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευτούν πλαστική σακούλα θα πρέπει να την πληρώσουν έναντι 0,09 ευρώ, την ώρα που για το 2018 η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 0,04 ευρώ. Μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου δηλώνει ότι οι περισσότεροι πελάτες των 2.000 περίπου καταστημάτων που ανήκουν στην Ομοσπονδία γνώριζαν για την αύξηση.

«Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 3% αντέδρασε και έλεγε ότι κάθε χρόνο αναγκάζεται να πληρώσει περισσότερους φόρους και χαράτσια» λέει ο κ. Ιακώβου. Σύμφωνα με τον ίδιο από αυτούς που αντέδρασαν οι μισοί τελικά προμηθεύτηκαν κάποια πλαστική σακούλα με την νέα τιμή. «Οι υπόλοιποι μόλις άκουσαν ότι ανέβηκε η τιμή της είπαν ότι δεν την θέλουν» συμπληρώνει ο κ. Ιακώβου.

Πάντως για τον ίδιο το μέτρο έχει πετύχει. «Το βλέπει κανείς στις μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις. Στα μικρά καταστήματα ο κόσμος έρχεται με την δική του σακούλα ή το καρότσι και πραγματοποιεί αγορές» υποστηρίζει ο κ. Ιακώβου.

Η αύξηση της τιμής στοχεύει στο να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος χαμογελούν καθώς εκτιμάται πως από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν μειώσει κατά 75-85% την χρήση της πλαστικής σακούλας. «Το μέτρο βρίσκεται σε πορεία επιτυχίας. Λειτουργεί θετικά. Το 2019 θα έχουμε απτά αποτελέσματα» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Συμπληρώνει πως από τον Ιούνιο του 2018 έχει ξεκινήσει και η υποχρεωτική καταγραφή των σακούλων με barcode. «Φέτος θα δοθούν μέσω των δήμων οι πρώτες πάνινες σακούλες πολλαπλών χρήσεων στους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο επιστρέφεται το τέλος που έχουν πληρώσει» σχολιάζει ο κ. Φάμελλος.

Πηγή: www.grtimes.gr

Tobacco Consulting

08-2018t 09-2018t 10-2018t